Американският президент Джо Байдън заяви, че Русия ще постави Запада

...
Американският президент Джо Байдън заяви, че Русия ще постави Запада
Коментари Харесай

Байдън очаква Путин да предприеме действия в Украйна

Американският президент Джо Байдън съобщи, че Русия ще сложи Запада пред тестване и че съгласно него съветския му сътрудник Владимир Путин ще предприеме дейности в Украйна. Той направи коментара на близо двучасова конференция в навечерието на първата година от мандата му като президент.  

Изказването на Байдън за Украйна бе един от акцентите в конференция и по-късно от Белия Дом разясниха позицията като подчертаха, че каквото и да влизане на съветски военни в Украйна ще се преглежда като „ възобновена инвазия, която ще бъде посрещната с бърза, неотстъпчива и обединена ответна реакция от Съединени американски щати и съдружниците “.

Москва отхвърля, че възнамерява нахлуване в Украйна макар информациите за скупчване на нейни войски по границата.

Освен тематиката за Украйна, на конференцията в Белия Дом Байдън засегна вътрешнополитически тематики .

Той отвърна на обвиняванията, че е не е извършил поставените от него огромни обещания като на няколко пъти сподели, че е реализиран огромен прогрес. За образец президентът даде признатите проект за стопански тласъци и двупартийния закон за инфраструктурата .

От администрацията акцентират и покачването на броя имунизираните против Covid-19 , както и ниската безработица. 

В същото време желанието на президента да прокара политики като своя проект за обществени стратегии и в отговор на климатичните промени, както и изборна промяна не могат да откри задоволителна поддръжка в Конгреса. Президентът съобщи, че е подготвен да направи компромис с елементи от предложенията.

Според Белия Дом в Байдън е дал отговор на въпроси на 24 кореспонденти.

Само Тръмп с по-нисък рейтинг в края на първата година

Допитване на „ Галъп “ показва, че първата година от мандата на Байдън е почнала с рейтинг на утвърждение от 57 и завършва с 49 %. Според „ Галъп “ от Втората международна война до момента единствено Доналд Тръмп е имал по-нисък рейтинг през първата си година като президент.  

Байдън стана президент по време на пандемия, неприятни стопански индикатори и по думите му закани за американската народна власт.

Гласуването на основен за него законопроект е в застой на фона на несъгласия в личната му партия, която държи минимално болшинство в Конгреса. Намерението на Байдън да прокара промяна за гаранции на правото за гласоподаване не може да откри задоволителна поддръжка в Конгреса поради спънка от републиканците, което демонстрира неспособност на неговата партия да употребява минималното си болшинство в Конгреса.  

Демократите тази година ще се борят да запазят контрола в Конгреса по време на междинните избори на 8 ноември. Нагласите все още са те изгубят това болшинство.

Буксува изборната промяна

Една от оформящите се основни тематики е точно за законови гаранции за правото на гласоподаване, откакто се появиха редица подкрепяни от републиканци закони, които съгласно правозащитници могат да подтиснат гласовете на малцинствата.

Като използваха за мотив недоказаните изказвания на някогашния президент Тръмп за измами по изборите, някои републиканци съумяха да намерят поддръжка за стягане на достъпа до урните.

Изборната промяна, залегнала в Закона за свободно гласоподаване (Freedom to Vote Act) и Закона за разширение на правата на гласоподаване (John Lewis Voting Rights Advancement Act) бе призната в Камарата на представителите, само че за в този момент демократите нямат задоволително гласове, с цел да бъде призната и в Сената.

Проектозаконите подсигуряват правото за гласоподаване по пощата, старт на предварителното гласоподаване най-малко две седмици преди изборния ден, както и превръщането на изборния ден в почивен.

Републиканците настояват, че някои от съществуващите рестрикции, като ограничавания при гласуването по пощата и условие за проявление на идентификационна карта за гласоподаване, са чисто и просто разумни.

Както и демократите, по този начин и републиканците имат по 50 гласа в Сената, само че при липса на болшинство за приемането на закон вицепрезидентът Камала Харис може да даде решителния глас.

За приемането на изборната промяна, съгласно настоящата процедура в Сената, има потребност от 60 гласа „ за, “ като някои демократи към този момент обявиха подготвеност да трансформират това предписание съответно единствено за изборната промяна, с цел да може тя да се одобри с нормално болшинство.

По-обширно изказване за достиженията на администрацията и задачите ще бъде отправено по време на речта за Състоянието на съюза на 1 март.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР