Американският президент Джо Байдън определи като трагична грешка решението на

...
Американският президент Джо Байдън определи като трагична грешка решението на
Коментари Харесай

Байдън нарече решението за абортите трагична грешка

Американският президент Джо Байдън дефинира като " трагична неточност " решението на Върховния съд на страната да анулира правото на аборт, утвърдено преди 50 години, съобщи БНР. 

Според него " това е един печален ден за страната, само че това не значи, че борбата е завършила ". Байдън прикани гласоподавателите да излязат на междинните избори за конгрес през ноември и да изберат законодатели, които са склонни да застанат зад подкрепи за абортите. 

Върховният съд в Съединени американски щати през вчерашния ден анулира действието на свое решение отпреди 50 години за правото на аборт. Решението по Роу против Уейд от 1973-а се приемаше като основно за правата на дамите.  

Днешното решение на Върховния съд трансформира фундаментално правото за осъществяване на аборт като в този момент щатите няма да са задължени да се преценяват с Роу против Уейд. Сега щатите сами ще могат да понижават опциите за аборт и даже да ги разгласят за противозаконни.  

Вотът в най-висшата правосъдна инстанция в Съединените щати бе 6 на 3 в интерес на опазване действието на рестриктивен закон в Мисисипи, само че консервативното болшинство предприе и спомагателната стъпка да анулира Роу против Уейд. В доводите си арбитър Самуел Ей Алито Джуниър съобщи, че Роу против Уейд е било неверно през цялото време и че е време тематиката за абортите да се върне в ръцете на щатската власт.  

Това решение бе едно от най-очакваните като напрежението се повиши през предишния месец, когато в общественото пространство се появи чернова, в която болшинството от съдиите обявиха подготвеност да анулират дългогодишния казус.  

Първите мнения от законодателите не закъсняха. Лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл съобщи, че случилото се е „ историческа победа за Конституцията и най-уязвимите в нашето общество. “ В същото време ръководителят на Камарата на представителите демократът Нанси Пелоси разяснява, че републиканските й сътрудници готвят „ национална възбрана на абортите. “  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР