Американският милиардер Илон Мъск направи обратен завой по сделката за

...
Американският милиардер Илон Мъск направи обратен завой по сделката за
Коментари Харесай

Обрат: Мъск се съгласи да купи Twitter за 44 млрд. долара

Американският милиардер Илон Мъск направи противоположен завой по договорката за придобиване на Twitter и се съгласи да придобие компанията за 54,20 $ на акция, излиза наяве от регулаторни документи, представени от Си Ен Би Си. Акциите на Twitter нарастнаха с 22,24% във вторник на фона на новината.

Компанията за обществени медии излиза с изказване, в което се споделя, че е получила писмото от Мъск и сподели: „ Намерението на компанията е да затвори трансакцията за 54,20 $ на акция. “

Сделката може да се случи още в петък, споделиха източници на Си Ен Би Си. По-рано денем търговията с акциите беше спряна, откакто Блумбърг първи заяви за проектите на изпълнителния шеф на Tesla да продължи със договорката за придобиване на компанията.

В документи, подадени към Комисията по скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати (SEC), се споделя, че Мъск е изпратил писмо до Twitter в понеделник, уведомявайки компанията за желанието да продължи договорката, контрактувана на 25 април – денят, в която договорката беше обществено оповестена.

Няколко седмици откакто Мъск се съгласи с тази договорка, оценявайки Twitter на 44 милиарда $, той бързо се пробва да се откаже, информирайки компанията за това си желание през юли. Twitter съди Мъск, с цел да го принуди да завърши покупката. Двете страни трябваше да се изправят пред съд в Делауеър на 17 октомври.

Мъск твърдеше, че повода да се откаже от договорката е, че броят на подправените сметки и ботове в обществената мрежа е доста по-висок от оценката на Twitter, съгласно която те съставляват по-малко от 5% от потребителската база. Той и юристите му твърдяха, че компанията за обществени мрежи е заблуждава вложителите като дава подправени данни в корпоративните си доклади към SEC.

От Twitter пък споделиха, че изказванията на Мъск са погрешни и се основават на недоумение на метода, по който компанията регистрира ботове и подправени сметки на своята платформа.

Мъск също по този начин твърдеше, че Twitter не му е дал нужните данни за спам и ботове в обществената мрежа - нещо, което Twitter отхвърли.

Twitter твърдеше, че Мъск е търсил повода да се откаже от договорката, когато акциите на компанията поевтиняха дружно с по-широкия спад на общия пазар.

Мъск опита да отсрочи дата на правосъдното дело, само че съдията Катлийн Маккормик от съда на Делауеър отхвърли неговото искане поради капацитета Twitter да понесе „ непоправимата щета “ в интервала на очакване.

През септември акционерите в Twitter утвърдиха първичната оферта на Мъск за закупуване на компанията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР