Американският космически кораб “Орион, който на 16-ти ноември беше изстрелян

...
Американският космически кораб “Орион, който на 16-ти ноември беше изстрелян
Коментари Харесай

На път към Луната: космическият кораб Орион засне черно-бяла снимка на Земята

Американският галактически транспортен съд “Орион ”, който на 16-ти ноември беше изстрелян към Луната в границите на задачата “Артемис 1 ”, извърши през вчерашния ден маневра за промяна на траекторията и чрез оптичната си навигационна камера стартира да снима черно-бели фотоси на Земята.

Разбира се, това не значи, че няма да забележим цветни фотоси на Земята и Луната – навигационната камера е единствено една от общо 16 камери, като нейната задача е да снима бързи черно-бели изображения, а не научни за подкрепяне на екипите по време на пътешествието на “Орион ”.

През идната нощ в 00:00 ч. българско време НАСА ще излъчи конференция, на която ще бъдат показани проектите на задачата преди идното нахлуване на “Орион ” в лунната гравитационна сфера на въздействие и идването на кораба в далечна ретроградна окололунна орбита.

Навлизането в лунната гравитационна сфера на въздействие значи, че Луната, а не Земята е главният обект, чиято гравитационна мощ влияе на “Орион ”. Оттук насетне корабът би трябвало да извърши облитане на Луната на разстояние 130 километра от нейната повърхнина, като маневрата ще е нужна за неговото ускорение на верния път към далечната ретроградна окололунна орбита, където ще дойде четири дни по-късно.

Разбира се, облитането на Луната ще бъде предавано онлайн, като предаването ще стартира в понеделник, 21-ви ноември, в 14:15 ч. българско време.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР