Американският финансов министър Джанет Йелън наскоро даде индикации, че Федералният

...
Американският финансов министър Джанет Йелън наскоро даде индикации, че Федералният
Коментари Харесай

Федералният резерв обмисля създаването на Федкойн

Американският финансов министър Джанет Йелън неотдавна даде индикации, че Федералният запас и администрацията на президента Байдън са заинтригувани от концепцията за основаването на цифров $ или "Федкойн ", както някои го назовават. Йелън споделя, че е разумно централната банка да се замисли по въпроса, защото прекалено много американци нямат достъп до лесни разплащателни системи и банкови сметки и това е нещо, с което може да им се помогне. Цифровият $ може да докара до по-бързи, по-безопасни и по-евтини заплащания, което съгласно Йелън е значима цел.

Американският финансов министър не е първата, която стартира концепцията за дигитален $ - или "Fedcoin ". Представители на Федералния запас приказват за плана още от предходната година, а някои концепции датират още от 2015-та.

Вицепрезидентът на Фед в Сейнт Луис да вземем за пример споделя, че "Федкойн " ще разреши на хората да правят транзакции, без да отварят банкова сметка - като физически пари, само че като употребяват приложение на телефона си вместо физическия си портфейл. Той твърди, че цифров доларов портфейл би бил по-труден за крадене, в сравнение с информация за банкова сметка, която може да бъде хакната. Освен това съгласно неговата идея "Федкойн " ще оставя електронна диря, която ще разреши на държавното управление да намери нарушители, в случай че е належащо.

Редица централни банки, в това число Федералният запас, организират проучвания за това по какъв начин биха могли да работят цифровите версии на личната им валута.

Сред централните банки, които работят по планове за свои цифрови валути са също: Народната банка на Китай, Европейската централна банкa, Бенк ъф Ингланд, шведската Риксбанк и Бенк ъф Канада.

Напредъкът обаче е много муден, тъй като има и опасности от въвеждането на цифрови валути на централни банки. Един от тях се отнася до стабилността на депозитите в комерсиалните банки.

„ Ако дадете елементарен достъп до парите на централната банка, това може да има неподходящ резултат върху банковите депозити. Ако не бъде смекчено по някакъв метод, това може трайно да промени положението на банковите депозити като източник на финансиране за банките “, сподели Беноа Кьоре, някогашен член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, а в този момент началник на иновационния център на Банката за интернационалните разплащания в Базел.

Малко централни банкери имат интерес да подкопаят финансовата система, даже в случай че биха желали да си възвърнат прочут надзор върху заплащанията и парите. Това е една от аргументите Кьоре да счита, че напредъкът във връзка с цифровите валути на централните банки ще бъде муден.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР