Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Израел, пореден етап

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Израел, пореден етап
Коментари Харесай

Антъни Блинкън пристигна в Израел в опит да постигне мир в региона

Американският държавен секретар Антъни Блинкън дойде в Израел, следващ стадий от четвъртата му обиколка в Близкия изток, отдадена на опитите за реализиране на мир в района, съобщи Франс прес.

Преди това Блинкън беше в Йордания, в Катар, в Обединените арабски емирства, в Саудитска Арабия.

Блинкън дойде довечера в Тел Авив от саудитското кралство.

Във вторник ще се състоят неговите срещи с представители на израелските управляващи, по време на които се чака той да пледира по-специално, че животът на цивилните палестинци в линията Газа би трябвало да бъде обезателно пощаден.

Блинкън има желание и да упражни напън върху израелския министър председател Бенямин Нетаняху по отношение на бъдещето на палестинския анклав въз основа на концепциите, причините и предложенията, които той е чул по време на предходните стадии от четвъртата му районна обиколка.

По време на визитите на Блинкън в Йордания, Катар, ОАЕ и Саудитска Арабия той се опита да успокои арабските представители, че Съединени американски щати се опълчват на концепцията за пренасяне на палестинците от Газа. Той също по този начин съобщи на събеседниците си, че Съединени американски щати желаят огромните мюсюлмански съседи на Израел да играят роля в бъдещото ръководство на Газа, отбелязва Ройтерс.

Блинкън също по този начин прикани гореспоменатите посетени от него страни да се опитат да понижат напреженията, които към този момент породиха принуждение в окупирания Западен бряг, в Ливан, в Сирия и Ирак и станаха и мотив за йеменските бунтовници хуси да нападат кораби в Червено море.

" Навсякъде, където бях, аз се срещнат с водачи, които са решени да предотвратят спора, пред който сме изправени в този момент, да се популяризира ", съобщи Блинкън по време на визитата си в Саудитска Арабия.

Той също по този начин акцентира, че страните, които е посетил, са изразили подготвеност да оказват помощ за стабилизирането и съживяването на Газа и добави, че Вашингтон ще работи с тях по отношение на това, което е належащо да се направи и това, което страните са подготвени да създадат.

Към Блинкън по време на обиколката се причисли и специфичният емисар на Съединени американски щати за Йемен Тим Лендеркинг, в миг в който Вашингтон търси районна поддръжка за дейности за париране на офанзивите на хусите против търговски кораби.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР