Американският астронавт Алън Бъйн, който е четвъртият човек, стъпил на

...
Американският астронавт Алън Бъйн, който е четвъртият човек, стъпил на
Коментари Харесай

Почина астронавтът, който след като се разходи по Луната, го споходи неочаквана муза

Американският астронавт Алън Бъйн, който е четвъртият човек, стъпил на Луната, е умрял в Тексас на 86 години. След като завършил с тази специалност, той станал сполучлив художник, създаващ картини, въодушевени от космоса, оповестява Би Би Си.

От фамилията му обясниха, че преди две седмица той се е разболял неприятно в Индиана и е умрял без да страда в болница в Хюстън.

Астронавтът Майк Масимино разказва Бийн като „ Най-изключителния човек, който съм срещал “.

Алън Бийн е бил тестова водач на военноморските сили на Съединени американски щати. Избран е от НАСА през 1963 година. Пътувал е в космоса два пъти – през ноември 1969 като водач на лунния модул „ Аполо 12 “ и през 1973 като пълководец на втория пилотиран полет до първата американска галактическа станция.

Пенсионира се от НАСА през 1981 година и развива сполучлива кариера на художник. В картините му, въодушевени от галактическите пътувания, били употребявани отпечатъци от стъпки по Луната и дребни елементи от оборудването му, покрити с лунен прахуляк.

Алън Бийн оставя брачната половинка си Лесли, сестра и две деца от предходен брак.

Едва трима души са стъпили на Луната преди него – Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Чарлз Конрад, който е бил с него на „ Аполо 12 “. От тях жив е единствено Олдрин, който е на 88 години.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР