Според изтичане на информация в западната преса Париж съкращава военните

...
Според изтичане на информация в западната преса Париж съкращава военните
Коментари Харесай

Как Франция ще се опита да отмъсти на Русия в Африка

Според приключване на информация в западната преса Париж редуцира военните си контингенти в Африка. От една страна, това е резултат от същинското проваляне на Франция на континента и знак, с изключение на всичко друго, за триумф на съветската политика. От друга страна, има признаци, че Париж реорганизира своите цели и способи, с цел да се опита да възвърне въздействието си тук.

Франция има намерение да понижи военното си наличие в Централна и Западна Африка до няколкостотин души. Това заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на осведомени източници.

Според организацията френските управляващи имат намерение да оставят към 100 бойци в Габон (в момента в страната има 350), 100 в Сенегал (сега са 350), 100 в Кот д`Ивоар (в съпоставяне с 600 днес) и почти 300 - в Чад, където сега има хиляда френски бойци. Генералният щаб на френските въоръжени сили отхвърли да разяснява тази информация.

Само преди две години Франция имаше 5000 бойци в Сахел и още 1600 в Западна Африка и Габон. Французите са в региона на Сахел от 2014 година, с цел да проведат няколко „ антитерористични интервенции “. Ефективността на „ битката “ на френските и други европейски съдружници против джихадистите (в интервенциите „ Бархан “ и „ Такуба “ участваха алегорични контингенти от разнообразни европейски страни, в това число Естония) беше извънредно ниска. Това провокира спонтанна реакция на локалните военни, която приключи с поредност от преврати, които смъкнаха профренските режими в страните от Сахел.

От 2022 година стартира последователното заличаване на Френска Африка, което включва бързо евакуиране на военни контингенти. В редица страни изтеглянето на френските войски се формализира посредством интернационалните дипломатически процедури, като да вземем за пример в Буркина Фасо. Там през март 2023 година беше оповестено денонсирането на съглашението за военна помощ с Франция, подписано преди 60 години. В редица други случаи Франция изтегля войските си едностранно, като че ли непринудено, макар че от подтекста излиза наяве, че това е насилствена мярка.

Всичко това е съпроводено от към този момент познатата антируска изразителност в Париж и причини, че „ Русия е изместила Франция “ от Централна и Западна Африка. Но в редица случаи френските войски напущат тези африкански страни, където не е имало и няма „ съветски напън “ или наличие.

Показателни в това отношение са обстановките в Габон и Сенегал. Неотдавнашният прелом в Габон беше по-скоро с проамерикански темперамент, което докара до изтласкването на френските корпорации от тази страна производителка на нефт, които се заменят с американски. А в Сенегал след изборните резултати стартира вътрешна битка, в която антифренската и панафриканската изразителност е единствено един от причините. Въпреки това Париж понижава военното си наличие в страната, която в продължение на 170 години освен беше челен пост на Франция на континента, само че самата тя беше снабдител за метрополията на известните тираери - сенегалските стрелци. И те се биеха под френското знаме във всички известни войни, в това число и в двете международни.

Ситуацията в Кот д’Ивоар, който преди се смяташе за непреклонен дирек на френското въздействие в Западна Африка, също е двусмислена. Там и в този момент никой не е изрично срещу Париж и никой не върви с съветски флагове. Въпреки това Франция към този момент едностранно понижи своя контингент от 900 на 600 души и ще го понижи в допълнение до алегорични 100.

Всичко това външно се възприема като оттегляне на „ остарялата ” колониална мощ от нейния обичаен район. В същото време френските медии свързват решенията за евакуиране или понижаване на френските войски в африканските страни с провалянето на партията на Макрон на последните избори за Европейски парламент и с идните предварителни избори за френския народен парламент, където резултатите за Макронистите също може да са депресиращи.

Но каква е връзката сред поддържането на дребни военни контингенти в Африка и политическите катаклизми във Франция? Интересите на Франция като страна в Африка надвиват над партийните разлики. Необходимостта от поддържане на въздействие в Сахел и Централна Африка, най-голямата потребност от уран измежду европейските страни и други „ африкански потребности “ ще бъдат значими за всяко държавно управление в Париж, без значение от изборните резултати.

Плановете за евакуиране на военните контингенти бяха създадени в Париж доста преди всевъзможни избори. Освен това има съображение да се счита, че Париж не толкоз напуща Африка, колкото краткотрайно се отдръпва и се пробва да откри нова тактика за опазване на въздействието си в района. Това ще бъде първият опит на европейска страна редовно да очертае проект за опазване на ползите си в Африка.

Първо, това лято за първи път в Генералния щаб на френските въоръжени сили ще се появи профилирано африканско командване. Преди това френското военно наличие беше контролирано или от постколониални двустранни съглашения, датиращи от преди 60 години, както в тази ситуация с Буркина Фасо, или от краткотрайни съглашения за съответни интервенции (Мали, Нигер). Тази настройка не изискваше нито един надзорен център в Париж. Сега към този момент се изисква.

Второ, на фона на намаляването и изтеглянето на войските от Сахел, Западна и Централна Африка, Франция резервира и даже укрепва базата си в Джибути. Сега има 1500 военнослужещи от Чуждестранния легион и спомагателните сили.

В допълнение към доста значимото си стратегическо местонахождение (протокът Баб ел-Мандеб, входът на Червено море, един от центровете на международната морска търговия), Джибути съставлява най-важната логистична база в Източна Африка. Франция към момента няма сходна база в Западна и Централна Африка, само че има известия, че Париж стартира договаряния с Того и Бенин за построяването на огромни военни и логистични уреди на тяхна територия, които да заменят изгубените в Нигер, Мали и Буркина Фасо.

Ако споменем в този подтекст обезпечаването на съветските ползи в Африка, то главната опасност за тях е точно най-сложната логистика. Преди няколко месеца започнаха полемики по отношение на проекти за създаване на огромно летище (база, логистичен център) в Нигер или Мали (или реорганизация на съществуващи цивилен уреди за нови потребности, в това число удължение на пистите).

Пентагонът публично декларира, че съветски военни участват в една от военновъздушните бази в Нигер. Без такава транспортна инфраструктура е мъчно да се приказва за дейно обезпечаване на съветските ползи на континента. И безспорно тази инфраструктура би трябвало да бъде подкрепена от „ меката мощ “ на Русия, т.е. филантропичното съдействие.

Що се отнася до Франция, има опити на Париж да построи нова настройка на наличието си в обичайните френски зони в Африка. Засега основата на френското наличие на Черния континент остава финансовото въздействие и работата с локалните етнически елити въз основата на корупция и „ францизиране “. От времето на Дьо Гол военният съставен елемент за Париж е единствено „ точка на фиксиране “ на неговото наличие.

Сега виждаме желанието на Париж да построи мощни логистични точки в покрайнините на континента. Чрез тях при удобно развиване на обстановката Франция ще постави старания да възвърне предходните си позиции в Африка.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8302Валентин Вацев: Българска социалистическа партия беше замислена като партия-оплаквачка, да не печели изборите, а да легитимира деснитеАлтернативен Поглед8842Валентин Вацев: Разрушаването на линията, която разграничава общественото от демократичното, беше причина за злополуката на европейските левиАлтернативен Поглед11488„ ЛЕВИЦАТА! “: Правителството компенсирало ли е АЕЦ „ Козлодуй “ от Фонд енергийна сигурност?Алтернативен Поглед68123Ген. Димитър Шивиков: Зеленски не има вяра, а единствено нашата евроатлантическа сбирщина има вяра в успеха на УкрайнаАлтернативен Поглед26586Ген. Димитър Шивиков: Неявянето на 70% от гласоподавателите пред урните направи Движение за права и свободи втора политическа силаАлтернативен Поглед208623Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед106514Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?Алтернативен Поглед96236Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен фактор

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР