Американската космическа ракета “Атлас 5 проведе днес своя 80-ти полет,

...
Американската космическа ракета “Атлас 5 проведе днес своя 80-ти полет,
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американската ракета Атлас 5 излетя на последния си полет преди Старлайнър!

Американската галактическа ракета “Атлас 5 ” организира през днешния ден своя 80-ти полет, в границите на който изведе наред съвременен телекомуникационен сателит за потребностите на военновъздушните сили на Съединени американски щати. Статистиката е следната: 80 полета, 80 триумфа. Успеваемост – 100%. Това са цифри, с които компанията-производител Юнайтед лонч алайънс основателно се гордее. Не е чудно, че НАСА се доверява на “Атлас 5 ” за изстрелване на хора в космоса. Днешната задача бе последната преди дебюта на кораба на Боинг “Старлайнър ”, който в този момент е плануван най-рано за 17-ти септември. Този дебют ще е безпилотен, а в случай че е сполучлив, до края на 2019-та или при започване на 2020-та корабът ще полети и с хора на борда! 

Днешното изстрелване бе осъществено в 13:13 ч. българско време след половинчасово закъснение, с цел да бъдат поправени някои дребни механически проблеми. Ракетата “Атлас 5 ” в настройка 551 има на първата степен един мотор РД-180, създаден от съветското дружество Неправителствени организации “Енергомаш ” плюс още пет американски твърдогоривни мотора AJ-60A на предприятието Аероджет Рокетдайн. На втората степен “Атлас 5 ” има американска степен “Центавър ” с един мотор RL10, отново издигнат от Аероджет Рокетдайн. Пилотираната версия на “Атлас 5 ”, която ще лети другия месец, обаче ще има два американски мотора RL10 на “Центавър ”. 

По време на днешната задача ракетата хвърча в продължение на съвсем шест часа, като полетът включваше многократни запалвания на мотора на “Центавър ”. 

Сега, откакто този полет е в историята, Юнайтед лонч алайънс може да се концентрира върху идното изстрелване на “Старлайнър ”. Когато влезе в употреба, корабът ще може да транспортира до седем астронавти в околоземна орбита. Септемврийският полет ще бъде подобен с този на “Крю Драгън ” през месец март, който бе изцяло сполучлив. Ако дебютната задача на “Старлайнър ” мине съгласно упованията, Съединени американски щати ще разполага с два кораба за транспорт на астронавти до Международната галактическа станция! 

За повече информация по отношение на днешния полет: ULA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР