Американската компания за споделено пътуване Uber е загубила делото срещу

...
Американската компания за споделено пътуване Uber е загубила делото срещу
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалбата на Uber срещу решението на КЗК за спиране на дейността й

Американската компания за споделено пътешестване Uber е изгубила делото против Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във Върховния административен съд (ВАС) в края на предходната година. Жалбата беше ориентирана към решението на Комисия за защита на конкуренцията от 2015 година, с което регулаторът спря активността на компанията в България, оповестява Капитал.

Делото сред дъщерните „Юбер Б.В.“ и „Разиер Оперейшънс Б.В.“, от една страна, и Комисия за защита на конкуренцията от друга, носеше очаквания за връщане на услугата в България. Тя беше спряна след тежък напън от страна на таксиметровото лоби. Върховен административен съд се е позовал на решението на Съда на Европейския съюз от 20 декември 2017 година, което дефинира, че Uber дава транспортни, а не софтуерни услуги.

В жалбата си Uber твърди, че решението на Комисия за защита на конкуренцията е незначително и опонира на административнопроизводствените правила, наред с други недоволства, измежду които нарушавания на разпореждания, недоказаност, неизследване на съществуването на конкуренция, липса на достъп до всички събрани доказателства. Uber ще може да апелира решението на Върховен административен съд на втора инстанция пред петчленен състав.

Краткото битие на Uber в България

Uber се появи в България през декември 2014 година с услугата си UberX. Платформата позволяваше на водачи да транспортират пасажери в определено от тяхно време, а самите пасажери можеха да си поръчат кола посредством мобилно приложение. Навлизането на Uber провокира съвсем моментална реакция от страна на таксиметровите компании, които настояват, че Uber е таксиметрова компания, само че не се третира като такава и не заплаща осигуровки. България не е единствената страна, в която има сходен напън. Uber има проблем с регулаторните органи и дефиницията на активността си в съвсем всички европейски страни.

Компанията устоя по-малко от година в България и беше спряна през 2015 година с решение на Комисия за защита на конкуренцията. За интервала услугата към този момент беше събрала над 40 хиляди консуматори в София. Uber обаче продължи да работи в България, като американският стартъп има център за софтуерна разработка в страната. Фирмата се надяваше на отменяне на решението на Комисия за защита на конкуренцията поради европейската инструкция за електронни услуги, която постановява, че една страна в Европейски Съюз не може да лимитира услуга, която се дава в друга страна членка.

За момента няма индикации дали Uber ще апелира на втора инстанция.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР