Американската авиокомпания United обяви плановете си да закупи 15 нови

...
Американската авиокомпания United обяви плановете си да закупи 15 нови
Коментари Харесай

Свръхзуковите полети се завръщат в гражданската авиация

Американската самолетна компания United разгласи проектите си да закупи 15 нови свръхзвукови самолета и „ да върне свръхзвуковите скорости на гражданската авиация " през 2029 година, заяви Би Би Си.

Последният свръхзвуков пътнически полет се състоя през 2003 година със аероплан Concorde, експлоатиран от British Airways, който излетя от Ню Йорк и кацна в Лондон. На 3 юни 2021 година United Airlines разгласи, че е закупила 15 свръхзвукови самолета Overture, построени от основаната в Денвър компания Boom Supersonic, с опция за закупуване на още 35. Това значи, че свръхзвуковото пътешестване евентуално ще се завърне в близко бъдеще, и този път ще се  управлява от американски транспортьор.

Според компанията Boom Supersonic се чака самолетите да бъдат построени през  2025 година и подготвени за пасажери през 2029 година За разлика от предшественика си Concorde, който харчеше доста гориво, самолетите Overture се популяризират като екологично съобразени и доста по-икономични. Това ще ги направи малко по-бавни от Concorde, само че въпреки всичко двойно по-бързи от елементарните пътнически самолети  

Типичен пътнически аероплан може да се движи с към 900 kм / ч.  Очаква се Overture да доближи скорост от 1 805 kм /ч., с която  времето за пътешестване между Лондон и Ню Йорк може да бъде понижено на половина — вместо 7, полетът ще трае а 3,5 часа, споделят от Boom. Concorde, който стартира да обслужва пасажерите през 1976 година, беше още по-бърз с оптималната скорост от около 2180 км / ч.

При свръхзвуковите пътувания съществуват два основни казуса: шумът и замърсяването. Достигането на скорост по-висока от тази на звука предизвиква звуков взрив, който може да се чуе на земята като мощен гръм или детонация. Оттам идва и името ня компанията Boom. Звуковите взривове, дължащи се на огромни свръхзвукови самолети, могат да бъдат изключително мощни и стряскащи, да разсънват хората и да причиняват леки щети на някои структури. Това доведе до ограничаване максималната им скорост, докато не излязат над океана.

Що се отнася до замърсяването, упованията са Overture да бъде експлоатиран като " аероплан с нулево въглероден отпечатък ", предаде БГНЕС. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР