Амбиции за класиране в Дивизия А при 20-годишните баскетболисти изразиха

...
Амбиции за класиране в Дивизия А при 20-годишните баскетболисти изразиха
Коментари Харесай

Националният отбор на България по баскетбол за младежи се цели в класиране в Дивизия А на ЕП

Амбиции за класиране в Дивизия А при 20-годишните баскетболисти показаха селекционерът на националния отбор на България в тази възраст Георги Младенов и капитанът Емил Стоилов. За българския състав следва присъединяване в Европейското състезание за младежи до 20 години, Дивизия Б в Тбилиси (Грузия), което започва на 15 юли и ще продължи до 24 юли.

Националите са в група С дружно със съставите на Латвия, Унгария и Ирландия. Първият мач на отбора ни е против латвийците на 15 юли.

Георги Младенов дефинира и групата от 12 баскетболисти за еврошампионата. Това са Емил Стоилов (Естудиантес, Испания), Константин Костадинов (Палмер Палма, Испания), Мартин Йорданов (Черно море Тича), Дамян Минков (Берое Стара Загора), Васил Попов (Рилски спортист), Мартин Ангелов (Рейнджър Колидж, САЩ), Лъчезар Тошков (Черно море Тича), Иван Спиров (Черно море Тича), Михаил Комбаков (Берое Стара Загора), Виктор Гергов (ЦСКА), Георги Герганов (Ямбол) и Берк Мехмед (Черно море Тича).

„ Малко мъчно беше да определим състава, само че след последната контрола към този момент е явен. Надявам се да не сме сбъркали. С Емил Стоилов и Константин Костадинов отборът към този момент е напълно различен. Те дават огромна сигурност. Опитът, който имат е доста значим. Вдъхват сигурност и на останалите, и ще бъдат единствено от изгода за тима. Всички момчета са безусловно подготвени, само че те двамата дават по-голяма сигурност. Подготовката им е на равнище. “, разяснява Младенов.

„ Шансът ни да се класираме е доста огромен, само че всички тимове желаят да влязат в Дивизия А. На пръв взор за нас е обикновено да излезем от групата. Трябва ни и малко шанс и късмет. Момчетата са доста стимулирани да влязат в елитната дивизия. Наистина имаме надарени състезатели, които заслужават този триумф. Невероятен колектив са. Нормално е да има упования, само че отново дублирам, че освен ние желаеме да се класираме в горната дивизия. Но, когато има упования, всички момчета ще дадат максимума от себе си. Нека да спечелим мачовете, които би трябвало. Всеки един от 12-те състезатели ще има своята роля в тима. Няма по какъв начин да се изиграе едно състезание с 5-6 баскетболисти “, добави селекционерът на представителния състав на България.

„ Изглежда най-трудният ни противник ще е тимът на Латвия. Това ще е първият ни мач, тъй че се съсредоточени върху тях. Отиваме безпределно стимулирани. Имаме шансове за Дивизия А, а за какво не и да спечелим шампионата “, сподели капитанът на българския отбор Емил Стоилов.

„ Очакваният може и да тежат, само че са и спомагателна мотивация. Моята роля като капитан е освен игрова, само че и да оказвам помощ за спомагателната мотивация и сближение “, разяснява още Стоилов, които добави, че това Европейско състезание ще е по-специално, защото е последното за него при подрастващите.

Колкото до клубния си отбор Естудиантес Емил Стоилов съобщи, че има много административни промени и още е рано да се взимат решения за бъдещето. Той обаче има настоящ контракт с клуба и изрази очаквания всичко да се развие в позитивен аспект.

Георги Младенов разяснява и присъединяване на мъжкия народен отбор на България в квалификациите за Световното състезание за мъже през 2023 година и идния Европейски шампионат. „ Само малшанс ни попречи да победим Литва и Босна и Херцеговина в последните мачове. Ако момчетата играят по този начин, не считам, че ще сме боксова круша на Европейското. Когато се срещат равностойни тимове, една-две обстановки вземат решение мачовете “, сподели Младенов и сподели убеденост, че България ще се показа на равнище на Евробаске 2022 при мъжете през септември.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР