Алпинистката Силвия Аздреева стана първата българка, която успява да изкачи

...
Алпинистката Силвия Аздреева стана първата българка, която успява да изкачи
Коментари Харесай

Силвия Аздреева стана първата българка, покорила връх К2

Алпинистката Силвия Аздреева стана първата българка, която съумява да изкачи втория най-голям връх в света - К2, на 8611 м височина.

Аздреева към този момент покори Еверест напролет на 2022 година, а малко по-късно се качи и на връх Лхотце, в границите на едвам 27 часа.

Досега К2 беше изкачван единствено от двама българи - от огромния Боян Петров, без шерпи и О2 (2014), и от Стефан Стефанов, благодарение на шерпи и О2 (2019 г.). През 2021 година Атанас Скатов също направи опит да покори върха в Каракорум, само че почина при драматичен случай. През 2010 година още един българин изгуби живота си в подножието на колоса - Петър Унджиев.

Силвия Аздреева е част от експедиция, водена от Мингма Давид Шерпа - първият човек, който съумява да изкачи К2 шест пъти.

Тя прекарва няколко седмици под К2, с цел да се приготви за задачата.

На 7 юли тя споделя за изкачването до Лагер 1 и пренощуване на височина от 6070 м, с вярата за постигане на идващите два лагера и назад връщане. Преходът обаче е пресечен от снежна стихия и ураганен вятър, с температури от -10 по Целзий в базовия вятър, траяли 5дни.

" Търпението и изчакването по време на експедиция са едни от най-важните фактори и част от дългия развой до постигане на задачата ", написа тя на 10 юли.

Десет дни по-късно Аздреева демонстрира по какъв начин се изкачва до 7000 м височина, преминавайки през така наречен House`s Chimney - 30-метров процеп в скалиста стена под К2.

На 25 юли сутринта тя оповестява, че групата към този момент е поела към Лагер 3 и се готви за офанзива към върха. На 28 юли в 12:53 ч. локално време Силвия Аздреева реализира своята фантазия и следващ исторически триумф за българския алпинизъм.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР