Алкохолизмът е опасен проблем, който с течение на времето води

...
Алкохолизмът е опасен проблем, който с течение на времето води
Коментари Харесай

В ранните етапи зависимостта от алкохола е практически невидима

Алкохолизмът е рисков проблем, който с течение на времето води до редица здравословни и прочувствени проблеми.

В ранните стадии зависимостта от алкохола е на практика невидима, заради което лекуването на алкохолика се случва към този момент доста по-трудно.

Какви са признаците и стадиите на алкохолизъм и по какъв начин да избегнете тази взаимозависимост?

ПРИЗНАЦИ НА АЛКОХОЛИЗМА

Алкохолната взаимозависимост е един от най-сериозните проблеми. Това заболяване се развива постепенно и се лекува мъчно. Има следните изразени признаци:

Загуба на надзор над изпития алкохол.

Това се демонстрира при мъжете и дамите еднообразно. Човек не вижда какъв брой пие през вечерта, не може да спре след първата чаша. Може да пие, до момента в който се напие.

Депресивно въодушевление, когато е изтрезнял.

Човек има незаинтересованост, неочаквани промени в настроението, които се отстраняват единствено при пиянство на алкохол. Именно този механизъм е един от основните в развиването на мощна взаимозависимост.

Отрицание.

Проявява се към този момент при тежък алкохолизъм. Човек отхвърля да признае пристрастяването си към алкохола. Той става нападателен, до момента в който се пази, когато се пробва да оспори положението си.

Често пиянство.

При продължителен алкохолизъм човек се пробва да пие, постоянно когато е допустимо, употребява всеки разполагаем способ. Проблемът е изключително огромен, когато има доста свободно време.

С течение на времето тялото развива устойчивост към слаби напитки; с цел да постигнете мечтаното положение, би трябвало да пиете мощен алкохол или да увеличите дозата. Това е огромна тежест за черния дроб и съдовата система, което води до развиването на рискови болести.

ВЪНШНИ СИМПТОМИ

Редовната консумация на алкохолни питиета директно въздейства на външния тип и положението на организма.

Основните признаци:

появяването на пресипналост и заглушаване на гласа; подпухналост на кожата, прибързано стареене; треперене или неконтролируемо придвижване на ръцете; кожата, склерата на очите имат жълтеникав оттенък; поява на паякови вени по кожата на шията, лицето; подуване на лицето.

С течение на времето се развиват хронични неинфекциозни болести на вътрешните органи, силата на имунитета понижава. Това е съпроводено от постоянни настинки и нараснал риск от зараза.

ЕТАПИ

Има 3 съществени стадия на алкохолизъм. Те се развиват последователно, преходът от една фаза към друга лишава друго време, зависи от положението на душeвността, здравето на човек и качеството на алкохола.

Етапи:

1.Човек употребява алкохол умишлено, с цел да се отпусне и да облекчи напрежението. Има разнообразни аргументи за това – празници, терзания за идващия ден и така нататък На този стадий има отдалеченост от фамилията и работата, вероятни са спорове с близки. Махмурлукът заран не постоянно е наложителен.

2.Признаците на алкохолизъм стават все по-ярки. Честотата и дозата на консумация на алкохол се усилват. Дори и най-малкият стрес води до настойчиво предпочитание за пиянство.

3.Напиванията се следят систематично с дълготрайност от 2 до 5 дни. След предозиране с алкохол постоянно настава тежък махмурлук. Отношенията със значими хора се утежняват и работата отстъпва.

Най-често този стадий се диагностицира след 5-10 години постоянна консумация на алкохол. Човек може да се напие даже от дребна доза алкохол, само че честотата на приема се усилва.

4.Замъгляване на съзнанието, следят се пропуски в паметта. Има здравословни проблеми, усилва се рискът от инфаркт и инсулт. Изразена е обществена деградация, броят на приятелите понижава, работата по-често е краткотрайна.

Колкото по-скоро се обърнете към експерт, толкоз по-висока е успеваемостта на лечението и обществената акомодация след алкохолизъм. Необходима е дълга работа, само че даже и след шест месеца психотерапия, рискът от рецидив и различен срив остава.

В по-късните стадии помощта на фамилията е извънредно значима, защото индивидът към този момент не може да се оправи самичък с казуса.

МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ

Няма обединен и ефикасен способ за битка с алкохолизма. Във всеки случай нарколог или психотерапевт избира тактика за отвод от алкохол. По предписание се предписва групова психотерапия, както и изолираност за стеснен интервал от време в затворени институции.

В по-късните стадии към лекуването се прибавят лекарствени способи, ориентирани към насърчаване на отменяне на алкохола на физиологично равнище.

След унищожаване на жаждата за алкохол, на човек се оказва помощ да се приспособява в обществото, да си откри работа и занимание. Въпреки това, даже след качествено лекуване, има възможност за ново пристрастяване.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР