Алиансът БРИКС е изправен пред предизвикателство поради ескалиращото напрежение между

...
Алиансът БРИКС е изправен пред предизвикателство поради ескалиращото напрежение между
Коментари Харесай

БРИКС: Ето коя може да е най-голямата заплаха за съюза

Алиансът БРИКС е изправен пред предизвикателство заради ескалиращото напрежение сред Китай и Индия.

Двете народи, стремящи се към световно въздействие, се намират в несъгласие по разнообразни двустранни въпроси – от сигурността на границите до комерсиалните разногласия и осведомителната война.

Неотдавнашната ескалация стартира при започване на май и доближи кулминационната точка си във физически конфликти в долината Галван, ситуирана около 3380-километровата линия на в действителност надзор, открита след китайско-индийската война от 1962 година Това напрежение е поразително иронично, като се имат поради общите им исторически полезности и битката им против западния колониализъм.

Първоначално първият министър-председател на Индия, Джавахарлал Неру, се стреми към другарство с комунистически Китай, предвиждайки взаимни старания против западния империализъм. Въпреки това пораждат териториални разногласия, които довеждат до Китайско-индийската война през 1962 година Въпреки историческите връзки, актуалните компликации включват навлизането на Китай в индийската сфера на въздействие и доближаването на Индия със Съединени американски щати, което ускорява опасенията на Китай.

Въпреки че Китай и Индия са подписали съглашения, които не предизвикват въоръжените спорове, неотдавнашните събития обтегнаха връзките, което провокира старания за деескалация и попречване на бъдещи произшествия. Въпреки това геополитическите съперничества не престават да съществуват, като оказват въздействие върху динамичността в Южна Азия и могат да повлияят на БРИКС.

Докато някои специалисти показват песимизъм във връзка с съгласуваността на БРИКС, други имат вяра в нейния капацитет, при изискване че споровете се ръководят. Историческата роля на Русия в Южна Азия и платформата на БРИКС за нововъзникващите сили биха могли да улеснят мирното разрешаване на проблемите.

Доминиращата позиция на Китай в БРИКС, която се демонстрира в начинания като БРИКС+, повдига въпроси по отношение на всеобхватността на групата. Въпреки разнообразния състав, БРИКС обслужва най-вече икономическите ползи на Китай, като приносът на другите членове е стеснен.

Със стратегическите си партньорства в разнообразни браншове БРИКС се стреми към взаимни стопански изгоди, като в същото време се застъпва за един многополюсен свят. С разрастването си и включването на нови членове като Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства през 2024 година БРИКС продължава да се развива, като се сблъсква както с утвърждение, по този начин и с рецензии на международната сцена.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР