Алея на Олимпийската ни слава бе открита днес в град

...
Алея на Олимпийската ни слава бе открита днес в град
Коментари Харесай

Откриха Алея на Олимпийската ни слава в Св. Влас

Алея на Олимпийската ни популярност бе открита през днешния ден в град Свети Влас. Целта на самодейността е да се остави спомен за всички спортисти, които са популяризирали името на България в другите олимпиади по света.

Алея на олимпийската популярност с облиците на всичките златни олимпийци на България бе публично открита през днешния ден в град Свети Влас от ръководителя на БОК Стефка Костадинова и Йордан Динев, ръководител на Фондация „ Българска памет – Братя Диневи “. „ Златната “ алея ще пази загатна за златните олимпийци на България и ще мултиплицира достиженията им, разясниха претекстовете за основаването на Алеята нейните основатели. Алеята бе осветена с водосвет от сливенския митрополит Йоаникий, който особено благодари на Братя Диневи за спомоществователската им активност в интерес на България.

В Алеята са сложени барелефите на 48 български спортисти, извоювали 52 златни медала за България. Първият от тях е извоюван през 1956 година в Мелбърн от бореца Никола Станчев, а последният – от гребкинята Румяна Нейкова през 2008 година в Пекин. Барелефите на златните ни олимпийци са поставени  на една от най-оживените туристически улици в град Свети Влас.

При откриването Стефка Костадинова благодари на Йордан Динев за
основаването на Алеята от името на БОК. „ Това е доста значима самодейност в България за нас, олимпийците, поради това откровено благодарим. Алеята ще запази достиженията на златните спортисти и ще ги мултиплицира, “ сподели Стефка Костадинова.

Олимпийският първенец по битка от 1972 година Георги Мърков разгорещено благодари на БОК и Йордан Динев за Алеята с облиците
на златните олимпийци. „ Вече понижаваме – някои към този момент си отидоха от този свят, други са заболели, трети улисани в грижи, сякаш споменът за тези достижения се не помни. Инициативи като тази съхраняват паметта, поради това благодарим, “ сподели Георги Мърков.

„ Целта на нашето начинание е да се остави спомен за всички спортисти,
които са популяризирали името на България в другите олимпиади по света.

Каквото и да създадем за тях - нашите златни олимпийски първенци, ще е незадоволително, по тази причина ние събрахме ликовете и достиженията на тези наши национални герои на едно място и ги поставихме на една от най-оживените улици в Свети Влас – наоколо до средновековния храм „ Свети Власий “ и паметника на хан Тервел, с цел да могат хората и най-много непознатите туристи да видят златните достижения на България, “ изясни претекстовете за основаването на Алеята Йордан Динев.

Фондация „ Българска памет – Братя Диневи “ е основана през 1990 година и
през последните 29 година е построила четири православни храма, голям брой войнишки монументи, измежду които най-известният – шестметров паметник в Карлово, отдаден на  воините, починали в битката против международния тероризъм, паметници на национални герои като петметровия монумент на хан Тервел, амфитеатър за 600 индивида и др.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР