Алергията към риба е една от най-тежките. При алергията към

...
Алергията към риба е една от най-тежките. При алергията към
Коментари Харесай

Алергия към риба - това трябва да знаете

Алергията към риба е една от най-тежките. При алергията към риба се получава алергична реакция към избран протеин. Протеинът се намира в мускулите на рибата. Този протеин, който се оказва алерген, е в друга централизация в другите типове риба.

По-рядко се среща алергия към речните риби. Най- чести са алергичните реакции към морските риби. Според експертите и статистиката съотношението е 30 към 70%.

Причини за алергия към риба

Едни от най-честите аргументи за алергична реакция към рибата са:

- Наследственост - в случай че един от родителите ни има алергия към рибата, има огромна възможност и ние да имаме. Ако и двамата ни родители са алергични към риба, то процентът да сме алергични и ние, е доста голям;

- Непоносимост към рибния протеин - други аргументи за алергия към рибата са нетърпимост към мускулния протеин на рибата и алергия към яйца;

Симптомите при алергия към риба

 Алергия към риба

Най-често се виждат болки в червата, запек, разстройство, газове, парене на езика, афти, инфектиране на венците, подути клепачи, зачервено очи, сълзене, кихане, хрема, невралгии, главоболие, затруднено дишане, хронична кашлица.

Изброените признаци се получават, откакто организмът е направил контакт с алергена. Силата на изброените признаци зависи от положението на организма и на количеството алерген. Симптомите могат да се появят незабавно след потреблението на риба, след час-два, както и след дни.

Лечение на алергия към риба

За страдание не съществува лекуване при тази алергия. При алергична реакция се употребяват антихистамини или имуносупресори, който да попречат проникването на алергена.

Най-честите антихистамини, които се употребяват, са кларитин, ериус, зодиак, лоратадин, едем. Но те би трябвало да бъдат изписани и одобрявани единствено след консултация с доктор. Никога не приемайте сами каквито и да е лекарства.

Ако имате алергия към рибата и рибните артикули, с цел да не получавате алергична реакция, ще би трябвало да избягвате потреблението ѝ. Само при цялостното отбягване на риба ще сте 100% сигурни, че няма да получите нежелани реакции.

Прочети също за най-честите хранителни алергии и за питателните алергии при децата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР