Александър Москальов цял живот работи върху нови видове самолети, но

...
Александър Москальов цял живот работи върху нови видове самолети, но
Коментари Харесай

5 странни съветски самолетни дизайна, които така и никога не политат

Александър Москальов цялостен живот работи върху нови типове самолети, само че множеството му планове остават на хартия.
САМ-4
 Свободни източници

Съветският авиоконструктор Александър Москальов може би е унищожил кариерата си с любовта си към радикалните решения. Завършил Ленинградския държавен университет, Москальов се заема с редица планове, които може би са изпреварили времето си или просто са били прекомерно непрактични, с цел да бъдат осъществени.

Някои от самолетите на Москальов са създадени, само че множеството от плановете на авиоконструктора си остават тъкмо такива – планове.

Например неговият САМ-4 е оживял единствено под формата на схема. Самолетът, планиран сред 1933 и 1934 година, наподобява на американските двумоторни стелт самолети F-117 Nighthawk и Northrop B-2 Spirit. Не е известно обаче дали концепцията зад плана на Москальов е била сходна на това, което се е стремяла да реализира по-късната стелт технология.

САМ-4 наподобява на листо и има два отвесни стабилизатора, прикрепени към върховете на крилата. За времето си концепцията на Москальов евентуално е била прекомерно радикална: конструкторът е възнамерявал да сложи два мотора с мощ 760 к.с. в крилата на самолета.
САМ-7
 Свободни източници

Съкращението „САМ“ значи аероплан. Повечето от машините на Москальов са обозначени като САМ, без значение дали са стигнали от хартията до небето.

Въпреки че САМ-7 не съумява, той въпреки всичко е забавен опит за основаване на перспективна военна машина. Основната специфичност на САМ-7 е способността му да стреля както напред, по този начин и обратно, защото структурата му обезпечава място за стрелец в опашната част на самолета, в допълнение към две картечници 7,62-мм диаметър, инсталирани до предния мотор.

Основната специфичност на САМ-7 е относително ниското му тегло – едвам 1000 кг – и крилата с форма на стрела, нетипични за руските самолети от 1930-те години.

Конструкторът е възнамерявал да оборудва този модел с мотор с мощ 850 к.с., който теоретично е трябвало да му разреши да развие скорост от 600 км/ч. Въпреки това самолетът САМ-7 по този начин и не стига до етапа на тестванията.
САМ-13
 Свободни източници

В началото на 1940-те Москальов се пробва да проектира нов аероплан. Неговият САМ-13 е мощно повлиян от холандския Fokker D.XXIII.

Руският аероплан наподобява сходно и е направен най-вече от дърво. Моделът, оборудван с два лицензионни мотора Renault с мощ 220 к.с., се показва добре по време на тестовите полети. Достига скорост от 520 км/ч.

С началото на Втората международна война обаче руското управление дава приоритет на строителството на одобрени военни самолети пред пробните модели. Прототипът на САМ-13 е погубен от служащите на Научноизследователския институт за полети „Громов“, когато нацистките сили се доближават към Москва.
САМ-16
 Свободни източници

Освен над военни самолети, Москальов работи и над хидроплан. Строителството на САМ-16, първообраз на морски разследващ аероплан с дребен обхват на деяние, стартира директно преди войната през 1940 година.

Точно както Втората международна война погубва САМ-13 на Москальов, тя попречва и производството на самолета-амфибия. Въпреки че към 1941 година той е съвсем подготвен за тестови полети, прототипът по този начин и не е приключен заради войната.
САМ-23
 Свободни източници

САМ-23 съществува единствено на хартия, само че е може би най-любопитното от изобретенията на Москальов. Този щурмови аероплан е трябвало да бъде оборудван с един мотор с мощ 150 к.с. и да бъде въоръжен с две 20-милиметрови оръдия, две 7,62-милиметрови картечници и четири ракети „въздух-земя“.

И въпреки всичко особеността на този план не е в неговото въоръжение, а в извънредно необикновената структура на колесника. Опашното колело е прикрепено към серия от пръти, стърчащи от носа. Цялата структура би трябвало да бъде преносима. Най-необичайното нещо в този аероплан е методът, по който би трябвало да се употребява в пердах.

Тази извънредно странна система трябвало да разреши на самолета да се „плъзга“ над земната повърхнина и да нападна врага от височина единствено четири или пет метра. Подвижните пръти и опашното колело са проектирани по този начин, че да оказват помощ на водача да следи всички неравности на терена, като допира земята с опашното колело.

Излишно е да споделяме, че планът оживял единствено на хартия.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР