Албанският президент Илир Мета приветства предложението на България да бъде

...
Албанският президент Илир Мета приветства предложението на България да бъде
Коментари Харесай

Тирана приветства позицията на България да бъдат разделени Албания и Северна Македония

Албанският президент Илир Мета приветства предлагането на България да бъде разграничен пътят на присъединение към Европейския съюз на Албания и Република Северна Македония, което би разрешило на Албания да реализира прогрес, заяви уеб сайтът Екзит, представен от Българска телеграфна агенция.

Пътят към Европейски Съюз на Албания е обвързван с този на Северна Македония. Това значи, че ветото на България против съседката ѝ поради въпроси, свързани с културата, езика и човешките права, пречеше на Албания да реализира прогрес към първата междуправителствена среща, отбелязваща формалното начало на договарянията, макар утвърждението на всичките 27 членки, отбелязва уеб сайтът.

Миналата седмица българският дипломат в Европейски Съюз Румен Александров съобщи, че страната няма да вдигне ветото против Северна Македония, само че Албания би трябвало да бъде оценена въз основата на личните ѝ заслуги.

Той добави, че България е направила няколко оферти по какъв начин Северна Македония може да усъвършенства обстановката, в това число посредством използването на контракта за другарство, подписан сред двете страни.

Илир Мета реагира на предлагането на България, като съобщи: " Приветствам позицията на България, която предлага започване на договарянията с Албания за участие в Европейския съюз допустимо най-скоро ".

Той добави, че е уверен, че Република Северна Македония е постигнала " голям триумф в използването на промените и постигането на исторически съглашения като Преспанското ".

" Аплодирам достойното отношение на македонските управляващи да продължат непоколебимо да следват проевропейския курс на промените, които служат на жителите и на устрема към участие в Европейски Съюз ", уточни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР