Албанският парламент прие закона за защита на националните малцинства, в

...
Албанският парламент прие закона за защита на националните малцинства, в
Коментари Харесай

Албанският парламент прие закона, признаващ българското малцинство

Албанският парламент одобри закона за отбрана на националните малцинства, в който се признава съществуването на българско малцинство, съобщи държавната осведомителна организация АТА.

Нормативният акт бе утвърден със 102 гласа „ за “ при 10 „ срещу “ и 1 „ въздържал се “.

Официалната позиция на Албания допреди няколко седмици бе, че българите, живеещи в страната от епохи, нямат специфичен статут и в първичния план на закона за малцинства се признаваха гръцкото, македонското, влашкото, ромското, египетското, черногорското, босненското и сръбското, само че не и българското .

Българската общественост в Албания обаче реагира, настоявайки от управляващите да я признаят като обособена малцинствена група. Внесена беше подписка в Народното събрание.

Европейският парламент също прикани да бъде приета българската етническа принадлежност на българите, живеещи в Преспа, Голо бърдо и Гора.

На 28 септември въпросът бе подложен и от министър-председателя Бойко Борисов в телефонен диалог с неговия албански сътрудник Еди Рама. Албанският министър председател пое ангажимент, че страната му няма да наруши ползите на българското малцинство.

Българското малцинство в Албания наброява към 50 хиляди души.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР