Албания предложи на НАТО военноморска база за да подчертае стойността

...
Албания предложи на НАТО военноморска база за да подчертае стойността
Коментари Харесай

Албания дава на НАТО бивша съветска военноморска база

Албания предложи на НАТО военноморска база с цел да подчертае цената на дребната страна в алианса " в тези сложни времена ", заяви кабинетът на премиера в четвъртък, оповестява АП.

Премиерът Еди Рама сподели, че военноморската база Пашалиман , на 180 километра южно от столицата Тирана, може да бъде " добавена стойност " за алианса и те са подготвили план за нейното възобновяване.

" В тези рискови времена имам вяра, че военачалник може да намерения да има военноморска база на НАТО в Албания ", сподели Рама в тирада в сряда.

Албания, която стана член на НАТО през 2009 година, се причисли към Съединените щати и Европейския съюз в осъждането на съветската война в Украйна.

Базата Пашалиман , ситуирана под залива Вльора, е издигната през 50-те години на предишния век , когато Съветският съюз я употребява за 12 подводници, което бе единствената военноморска база, която имаха в Средиземно море. След разпадането на връзките сред Тирана и Москва през 1961 година Пашалиман остава като военноморска база, приютяваща четири останали подводници и други дребни военни кораби.

Базата бе разграбена, в това число материали от подводниците, през 1997 година в Албания, когато най-бедното тогава население на Европа загуби спестяванията си в несполучливи капиталови пирамидални схеми . Три от подводниците бяха продадени за скрап, до момента в който четвъртата остава, като държавното управление обмисля дали да я трансформира в музей.

Пашалиман е реновирана от Турция и от този момент се употребява като военноморска база за някои военни кораби, патрулиращи в Йонийско и Адриатическо море .

НАТО също стартира работа за модернизиране на албанската авиобаза Кучове от комунистическата епоха, на 85 километра южно от столицата Тирана, което ще разреши да се употребява за интервенции на алианса .
 НАТО модернизира остаряла албанска авиобаза за интервенции на алианса
НАТО модернизира остаряла албанска авиобаза за интервенции на алианса

НАТО ще употребява оборудването като тактическа база в региона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР