Алармите, че замърсяването с пластмаса добива застрашаващи живота и здравето

...
Алармите, че замърсяването с пластмаса добива застрашаващи живота и здравето
Коментари Харесай

Малките стъпки във войната с пластмасата

Алармите, че замърсяването с пластмаса добива застрашаващи живота и здравето ни размери, се чуват отвред. Докато консумираме микрочастици посредством бутилираната вода и морските блага , замърсяването в моретата и океаните води до гибелта на цели типове.

Междувременно, пластмасата е на всички места към нас. Със сигурност би трябвало да минат години, евентуално и десетилетия, с цел да осъзнаем, че не оказваме помощ нито на себе си, нито на природата с пластмасовите чашки и чинийки , който след приложимост се озовават на всички места, където не им е мястото.

 Снимка 367458

Европейската комисия направи първите си стъпки към решаването на казуса. Но до момента в който възбраните на всевъзможни пластмасови произведения към момента не са влезнали в действие, редица международни компании избраха сами да наложат рестрикции . За страдание, всичко още е на парче и би трябвало време, с цел да сглобим цялостния пъзел.

Starbucks

Най-актуалната вест е, че веригата за кафе специалитети разгласи, че ще отстрани последователно, само че напълно сламките . За да не бъдат те нужни, ще се промени формата на капачетата на чашите - за по-удобна консумация.

Публикация, споделена от Sherri de los Reyes (@sherridlr) на Юли 10, 2018 в 12:36 PDT

До 2020 година се чака всички заведения на веригата да отстранен напълно сламките, което ще направи пластмасовите боклуци с близо милиард по-малко за година, написа CNET. Но това няма да докара до доста възстановяване на обстановката в световен мащаб.

McDonald`s

В началото на годината веригата за бързо хранене също разгласи желанието си да забрани пластмасовите сламки. Според калкулации, годишно се използват над 95 милиона броя , написа Sky News. Идеята обаче не срещна особена поддръжка измежду притежателите на заведения за хранене по целия свят.

Засега единствено Англия прави крачка напред и се чака пластмасовите сламки да бъдат сменени с хартиени . В останалите страни McDonald`s ще насочи напъните си към преработването на пластмасовите боклуци.

Публикация, споделена от WeRIndia (@werindia_blog) на Юни 15, 2018 в 4:07 PDT

На доста места по света към този момент има местни забрани на пластмасата, които засягат разнообразни артикули - най-вече торбички, сламки и бутилки. Сиатъл е първият американски град, който забрани сламките и приборите за еднократна приложимост.

Мумбай пък е най-големият индийски град, в който към този момент не могат да се употребяват всички пластмасови произведения за еднократна приложимост. Дори сомалийска терористична група разгласи, че не разрешава потреблението на пластмасови торбички , тъй като са огромен зложелател на природата.

Публикация, споделена от cookie flores  (@maricarflores) на Юли 8, 2018 в 9:44 PDT

Десетки локални вериги супермаркети в Европа, Съединени американски щати и други елементи на света също не остават безучастни към битката със замърсяването от пластмаса и дават своя принос.

Междувременно, в интернет набира все по-голяма известност акцията #stopsucking . Тя е ориентирана точно към елиминирането на сламките като един от главните замърсители на океаните.

 Мутирал ензим рециклира пластмаса
Мутирал ензим рециклира пластмаса

Важен теоретичен пробив

Първата победа към този момент е извоювана в Сиатъл, а на уеб страницата придвижването се оферират други възможности на пластмасовите сламки - хартиени, железни, бамбукови и даже стъклени.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР