Алън Уотс е британски философ и писател, най-добре познат като

...
Алън Уотс е британски философ и писател, най-добре познат като
Коментари Харесай

Направи това! И забрави за парите! ~ Алън УОТС

Алън Уотс е английски мъдрец и публицист, най-добре прочут като тълковник и популяризатор на източната философия за западната публика. Уотс предлага Будизмът да се преглежда като форма на психотерапия, а не просто вяра. Ето какво какво споделя Уотс за смисъла на живота – нещо обикновено, с което всеки е изцяло наясно, само че рядко някой съумява фактически да го приложи по време на земния си битие:

Какво желаеш?

Какво те кара да гориш?

Каква обстановка би харесал?

Нека да предположим, че постоянно запитвам това по професионално насочване на студенти. Те идват при мен и споделят: „ Е, ние приключваме лицей и нямаме ни най-малка визия какво желаеме да вършим. ” Така че аз постоянно задавам въпроса: „ Какво би желал да правиш, в случай че парите не бяха проблем? Как в действителност би се наслаждавал да живееш живота си? ”

Толкова е удивително, че в следствие от нашата просветителна система, тълпи от студенти споделят: „ Добре, бихме желали да сме художници, бихме желали да сме поети, бихме желали да сме писатели. Но както всеки знае, не можеш да спечелиш никакви пари по този метод! ” Друг човек сподели: „ Ами, аз бих желал да пребивавам навън и да яхвам коне. ” А аз отвърнах: „ Искаш ли да учиш в учебно заведение за езда? ”

Нека да помислим за това. Какво искаш да правиш?

Когато най-сетне стигнем до нещо, което личността твърди, че в действителност желае да прави, бих му споделил: „ Направи това! И не помни за парите! ” Защото в случай че кажеш, че печеленето на пари е най-важното нещо, ти ще прекараш живота си, губейки напълно времето си!

Ще правиш неща, които не харесваш, с цел да продължиш да живееш – т.е., да продължиш да правиш неща, които не искаш да правиш! Което е неуместно! По-добре да имаш къс живот, изпълнен с това, което ти харесва да правиш, в сравнение с дълъг живот, прекаран по презрян метод. И в последна сметка, в случай че в действителност харесваш какво правиш – няма значение какво е то – рано или късно ти можеш да станеш занаятчия в него. Това е единственият метод да станеш занаятчия в нещо – същински да бъдеш в него. И тогава ще си кадърен да вземеш добър хонорар за него, каквото и да е то. Така че не се притеснявай прекомерно доста, всеки се интересува от нещо. За всичко, от което можеш да се интересуваш, ще откриеш и други, които са заинтригувани.

Но е напълно неуместно да прекарваш времето си, правейки неща, които не харесваш за да продължиш да изразходваш неща, които не харесваш, да правиш неща, които не харесваш и да учиш децата си да следват същата скица.

Виждате ли, това, което вършим е да отглеждаме деца и да ги учим да живеят същите животи, които ние живеем. За да могат да се оправдаят и да намерят задоволство в живота като възпитават децата си да отгледат техните деца, правейки същото. Така че всичко е празни приказки и никакви дейности – в никакъв случай не се стига до такава степен! И по тази причина е толкоз значимо да обмислиш този въпрос:

КАКВО ЖЕЛАЯ?

Снимки: hs.fi, lifehack.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР