Алън Стърн, лидер на научния екип на Нови хоризонти“, разказва

...
Алън Стърн, лидер на научния екип на Нови хоризонти“, разказва
Коментари Харесай

Плутон накарал челюстите на учените да паднат на масата

Алън Стърн, водач на научния екип на „ Нови хоризонти “, споделя в астрономическото издание Sky & Telescope за десетте най-неочаквани открития, които е направила сондата по време на през юли тази година.

Първата изненада било това, че основаната от екипа сонда не съумяла да открие към Плутон други спътници, с изключение на известните пет, открити от „ Хъбъл “ – Харон, Никта, Хидра, Стикс и Цербер.

Друга „ галактическа “ специфичност на Плутон, която удивила и даже зарадвала Стърн, е това, че той се оказал – различен кандидат за званието максимален обект в пояса на Кайпер. Ерида дълго време се считала за водач в тази „ конкуренция “, само че измерванията на „ Нови хоризонти “ посочили, че диаметърът на Плутон в действителност е с 34 километра повече, в сравнение с „ богинята на раздора “.

Седемте чудеса на Плутон

Заобикалящите тези планини пясъчни „ дюни “ от въглеводороди също удивили учените и им разказали за това, че атмосферата на Плутон в миналото е била по-гъста и че по неговата повърхнина са вилнели ветрове, пренасящи тези пясъци от едно място на друго.

NASA/JHUAPL/SwRI

Когато сондата прелетяла около планетата джудже и почнала да снима тъмната ѝ страна, екипът на „ Нови хоризонти “ видял „ петото знамение “ на Плутон – и заобикалящата силуета на планетата ярка мъгла, подбудена от тъничък пласт въглеводороди в атмосферата на Плутон.

След това, когато учените получили първите научни данни, те осъзнали, че Плутон не се явява „ Тритон на стероиди “, както се показва Стърн, със относително елементарен геоложки състав и устройство, а „ втори Марс “ (на стероиди) “. Според Стърн нито той, нито сътрудниците му очаквали, че повърхността на Плутон ще бъде толкоз разнообразна, оцветена в толкоз разнообразни цветове и необикновена по своята форма.

Тази низина се явява лявата половинка на осмата изненада – гигантска конструкция, получила названието „ сърцето на Плутон “ и името Томбо. Изненадата, по думите на Стърн, не било нейното изобретение, а това, какъв брой това галактическо сърце сплотило и привлякло вниманието на хората, които нормално не се интересуват от планетология.

Толкова ненадейно и забавно било и откритието, че Харон е много по-сложен от всички луни на Нептун и Уран и че на неговата повърхнина има великански пукнатини с дълбочина няколко километра и дължина стотици километри, великански каменни „ крепости “ с изкопи и други причудливи форми на релеф.

И най-после последното нещо, което мощно учудило екипа на „ Нови хоризонти “, са реките от азотен лед, пълзящи от дълбините на равнината Спутник и заливащи кратерите, които заобикалят нейните граници. Прочутата фотография на Стърн с „ паднала челюст “, както признава ученият, била направена тъкмо сега, когато той видял тези ледени реки.

© NASA/SWRI/JHUAPL

Според учения тази „ десетка “ в близко време ще бъде разширена и допълнена, защото сондата още не е приключила предаването на данните, за което ще бъдат нужни най-малко още 10 месеца. Както се надява Стърн, новите фотоси и данни ще ни дадат повече аргументи да се дивим на благосъстоянието и разнообразието на образа на Плутон и неговите спътници.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР