Аквариумните рибки, дори и най-непретенциозните като гупи, често се разболяват.

...
Аквариумните рибки, дори и най-непретенциозните като гупи, често се разболяват.
Коментари Харесай

Болести при златните рибки

Аквариумните рибки, даже и най-непретенциозните като гупи, постоянно се разболяват. Златните рибки са изключително податливи на заболявания, защото здравето е много отслабено заради дълготрайно кръстосване в селективни цели.

Важно е да знаете по какъв начин да се грижите за водните ви жители, само че и да сте осведомени с главните болести при златните рибки. Това ще ви спести доста нерви, време, старания, а и пари.

Болести при златните рибки

Златните рибки могат да се наранят сами и да се травмират в острите ръбове на камъните да вземем за пример или пък декорацията в аквариума. Причините могат да са много разнообразни, в това число даже и прекомерно нападателните съседи, защото златните рибки се отличават със спокойния си характер. Именно по тази причина се старайте да избирате постоянно жителите на аквариума ви, имайки поради темперамента на жителите, с цел да не се случват такива неприятни произшествия.

Гъбични болести при златните рибки

Причинителите на тези заболяванията са гъбички, които могат да участват в аквариумната екосистема, в случай че не почиствате дома на рибките постоянно. Обикновено нападат рибите, които са ранени, възрастните или тези с по-слаба имунна система.

Сапролегниоза при златните рибки

Диагностиката може да се направи единствено по външния тип на златната рибка, като в този случай се появяват бели нишковидни полупрозрачни формирания по цялото тяло, които след време стартират да наподобяват на късчета памук. Заедно с това рибката диша доста леко и не е преносима.

Дропсия при златните рибки

Всички рибки могат да се разболеят от това заболяване, в това число и златните. Тялото им се подува, като с придвижване на болестта стартират да падат и люспите. Важно е да преместите болната златна рибка незабавно откакто видите първите признаци, с цел да не се заразят и другите водни жители.

Гниене на перките при златните рибки

Това е доста рисково заболяване при златните рибки, което унищожава освен плавниците, само че и води до ерозия на цялото тяло на златната рибка. Очите стават мътни, а плавниците стартират да чернеят и се появява некроза. Ако не се вземат навременни ограничения, тогава рибката освен ще болести всички водни жители, само че и ще загине.

 Златна рибка

Фурункулоза при златните рибки

В началото се появяват червени и черни петна, както и черни точки по тялото. Очите стават доста изпъкнали, като златната рибка наподобява като сляпа образно. Заболяването е мощно заразно и рисково, като е доста значимо да се стартира лекуване незабавно.

За да разберете, че любимците ви не са добре и боледуват, би трябвало да сте много деликатни и да познавате главните признаци на болесттите при златните рибки и измененията в държанието на болните рибки. Към главните признаци можем да причислим следните:

- избледняване на цвета;

- бял налеп;

- бели точки по цялото тяло;

- златната рибка не яде;

- намалена активност;

- неестествено състояние на тялото;

- отичане в коремната област;

- некротични язици;

- рибката се търка в камъчетата и другите предмети в аквариума;

- неествено състояние на плавниците.

Понякога рибката може даже да страда от няколко болести. Например, в случай че е инфектирана с паразити, тогава имунитета й много отслабва. В този случай рибката става уязвима също по този начин на другите бактерии. Всичко това може да докара даже до некротични язви и летален излаз за любимеца. Полагайте верни грижи за златните рибки, с цел да намалите рисковете за здравето им.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР