Акумулаторната батерия е важна част от всеки автомобил. От запалването

...
Акумулаторната батерия е важна част от всеки автомобил. От запалването
Коментари Харесай

Как да проверяваме и поддържаме автомобилните акумулатори?


Акумулаторната батерия е значима част от всеки автомобил. От запалването на мотора до зареждането на телефона в придвижване, акумулаторът обезпечава нужната сила. Затова би трябвало да е постоянно изправен и зареден.

Как да разпознаем изтощеният или развален батерия?

* При подаване на контакт, фаровете наподобяват тъмни и светват едвам при запалване на мотора.

* Стартерът върти постепенно и мъчно започва мотора. Но е допустимо повода да е в алтернатора, окабеляването или друга.

* При чести, къси пътувания акумулаторът може да не се зарежда изцяло.

* Наличието на доста потребители също може да изтощи акумулатора.

* Ако батерията е минала своя гаранционен период, то прекомерно допустимо е към този момент да е изцяло развалена и да би трябвало да се смени.

Ако би трябвало да подмените акумулатора, то във верига магазини за ви предлагаме качествени батерии на одобрени производители като: Varta, Bosch и доста други.

Разполагаме с всичко належащо за замерване и поддържане на акумулаторни акумулатори от зарядни за батерия, клеми, тестери,волтметри и други до дестилирана вода за доливане. Може да поръчате и онлайн на www.avto.bim.bg.

Какъв е животът на един батерия?

В взаимозависимост от типа си акумулаторните акумулатори за кола работят от три до 15 години. Колко дълго ще издържи един батерия зависи и от метода на употреба, изискванията на работа и поддържането му.

Ето какво може да удължи живота на акумулатора:

Избягвайте късите пътувания

Пътуването на къси дистанции не разрешава на акумулатора да се зареди изцяло след запалването на колата. Затова е добре да карате автомобила по-продължително с цел да може генератора да зареди акумулаторната батерия или да включите зарядно за батерия при нужда.



Използвайте вярното зарядно устройство

Не всяко зарядно устройство е уместно за всеки батерия. Когато купувате нова батерия би трябвало да съобразите и дали зарядното устройство, което имате е уместно за нея. Неправилното зареждане е пагубно и от време на време нанася непоправими повреди, по тази причина би трябвало да се внимава при избора му.

Монтирайте акумулатора вярно на мястото му

Ако не е закрепен добре акумулаторът може да вибрира, а това е причина за разрушение на плочите или късо съединяване. Освен това скобите на клемите се разхлабват и от време на време не вършат добър контакт.

Изключете всички светлини при паркиране

Забравени включени фарове, радио и светлини в салона изтощават акумулаторната батерия. Затова, когато паркирате автомобила си се уверете, че сте изключили всички потребители.

Периодично почиствайте клемите на акумулатора

Поддържането на чисти клеми от разяждане удължава живота на батерията. Те би трябвало от време на време да се ревизират и почистват с подобаващи препарати, което може да извършите сами или да посетите сервиз.

Проверявайте постоянно акумулаторната батерия

Измерването на изходното напрежение ще ви покаже положението на батерията и от какво има потребност, а това ще удължи живота ѝ. То би трябвало да е над 12,5 V.

Ако акумулаторът е обслужваем е добре да се ревизира равнището на електролита в клетките и при нужда да се долива дестилирана вода. След доливане, батерията се оставя за няколко часа, с цел да се смеси електролита с добавената вода.

Добре е да се мери и плътността на електролита при обслужваемите, която би трябвало да е над 1,265 g/sm3. При разлика от 0,05 за обособена клетка от другите или повече, то батерията е за промяна. Ако всички измервания на клетките са относително ниски, само че идентични, то заредете акумулатора.

Ако всички тези инспекции и измервания ви се костват комплицирани, то може да посещавате сервиз, където да ги вършат най-малко два пъти годишно.

Не използвайте потребители, когато моторът не работи

Когато автомобилът е спрял и моторът не работи е добре да изключите радиото и климатика, с цел да намалите изтощаването на батерията. Продължителната работа на луфт също може да износи акумулатора.

Поддържайте изправен автомобила

Всеки автомобил е комплицирана система от доста детайли, които работят в синхрон. Когато има развалена част, тя оказва въздействие на всички останали. Акумулаторът е единствено една част от тази система и с цел да работи дълго и добре, автомобилът би трябвало да е изправен.

Внимавайте при избор на нов батерия

Той би трябвало да е съгласуван с условията на автомобила, експлоатационните и климатични условия.

Важен е видът на батерията, да вземем за пример коли, оборудвани с AGM батерия от завода производител би трябвало да употребяват подобен и при подмяната му. Други типове са: гелови, AGM, EFB, оловно-киселинни батерии с антимон, с ниско наличие на антимон, калциеви, хибридни, алкални и така нататък

Също по този начин мощността на акумулатора би трябвало да е задоволителна за автомобила. Обикновено нужната мощ е записана в инструкцията за употреба на автомобила.

Важно е при избор на нов батерия да се съобрази и размера, разположението на клемите и монтирането на място в автомобила.

Влияние на климатичните условия и защо да се внимава?

Високите и ниски температури също оказват въздействие върху акумулатора. Ето какво може да извършите през другите сезони за батерията.

През лятото

Високите температури са зложелател на акумулатора. Горещото време е причина за още по-високи температури под капака на мотора, а това форсира корозията вътре в акумулаторната батерия.

Жегата може да докара до изпаряване на водата от електролита на батерията, което води до понижен потенциал, неприятно пускане на мотора и редуциране на живота и.

За да сте готови за горещите летни месеци е добре да ревизирате положението на акумулатора преди сезона, а също в случай че е допустимо да се следи равнището на електролита в клетките и при нужда да се долива дестилирана вода.

През есента

Това е времето, в което би трябвало да подготвите автомобила за студените зимни месеци.

Освен това през есента има както високи температури, по този начин и непредвиден снеговалеж и дъжд. Ако акумулаторът не работи добре в този момент е моментът да бъде тестван и при нужда заменен.

Задължително клемите би трябвало да бъдат почистени и стегнати, батерията добре закрепена на мястото си.

През зимата

Акумулаторът на колата работи при сложни условия през зимата. Двигателят изисква повече мощ за запалването си при ниски температури.

Затова преди да настъпи зимата проверете електрическата система, в това число алтернатора и акумулатора. Измерете напрежението на батерията, което би трябвало да е не по-малко от 12,5 V.

Акумулаторната батерия би трябвало да е постоянно изцяло заредена. За задачата използвайте при нужда зарядно устройство за батерии.

Ако въпреки всичко се затруднявате в избора на нов батерия, в Авто Бим БГ на драго сърце ще ви консултираме и помогнем, с цел да получите най-подходящото за вашия автомобил.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР