Актьорът не щади емоции в пълнометражния дебют на Павел Веснаков

...
Актьорът не щади емоции в пълнометражния дебют на Павел Веснаков
Коментари Харесай

Защо Юлиан Вергов стяга куфарите за Германия? - slava.bg

Актьорът не щади страсти в пълнометражния дебют на Павел Веснаков „ Уроци по немски “

„ Първият ден е понеделник. Der erste Tag ist Montag “ – касета с изброяването на дните от седмицата на български и немски върви непрекъснато в колата на Юлиан Вергов. Емоционално дистанциран от това, което чува, той не повтаря нито един път репликата на непознатия език... макар, че героят му Никола се готви да емигрира към Германия.

На 50 години мъчно ще го научиш – повтарят му и двамата му родители, които макар че не живеят дружно като че ли си прочитат мислите по тематиката. На тях Никола, чиято условна присъда скоро завършва, им споделя ведро за заминаването си. Личи си, че си измисля част от обстоятелствата – пред майка си твърди, че е изпратен в странство от завода, в който е работил до момента, пред татко си – че ще вози служащи с бус. За това, че няма да е до болежка достоверен с тях фенът схваща още от фрагментите в колата му – където той сменя потника с бяла точно изгладена риза, символизираща освен уважението му към родителите, само че и по-подредения живот, който им внушава, че самият той води.

„ Уроци по немски “ преглежда някои от огромните тематики, с които неизбежно се сблъсква всеки човек – промяната на функциите сред децата и родителите, нежеланието на по-възрастните да са „ кравата, която суче от телето “ и неистовите опити на по-младите да подсигурят оптимално почтени старини на предците си. Пълнометражният дебют на Павел Веснаков („ Откраднат живот “, „ Денят на бащата “) се задълбочава и в казуса за бягството от родината. Смачкан от системата, героят на Вергов като че ли няма добра опция за себе си в България. В Германия обаче остава надалеч от най-любимите си хора – родителите си и децата си.

Фотографията, с която Веснаков също се занимава от години, оставя огромен отпечатък пък върху образната идея на „ Уроци по немски “. Кадърът постоянно наподобява композиран до съвършенство – резултат, който не се губи даже когато на оператора Орлин Руевски се постанова да изминава километри с камерата на рамо поради документалния жанр на снимане с фрагменти, които не се прекъсват съвсем през задачите подиуми. Тежка физическа работа се поставя и на Вергов в самобитната сюжетна рамка, която Веснаков построява и със сюжета си. Ако първоначално той носи на ръце ранено животно, то по-късно във кино лентата на гърба му се качва личният му татко, изигран от Васил Банов. „ Снимахме тази сцена през целия ден и всички ме питаха по какъв начин съм и по какъв начин е гърбът ми. Бях добре и на идващия ден нямах проблем. По-късно снимахме с Васил Банов обаче една от по-тежките прочувствени подиуми и на идната заран не можех да стана “, признава Вергов, който завоюва премията за най-хубав артист от последното издание на филмовия фест в Кайро с „ Уроци по немски “.

Общо шест години пък лишава реализирането на този дебют на Веснаков. Идеята се ражда през 2014 година, а фотосите започват през 2019 година, като камерата се върти в продължение на 32 дни в района към София, където е отраснал самият режисьор. След като се сблъска и с следващото си предизвикателство – международната пандемия и затварянето на киносалоните, „ Уроци по немски “ въпреки всичко ще се срещне с българската аудитория. Това ще се случи в границите на 25-ото издание на София Филм Фест, като заглавието влиза и в интернационалния конкурс на форума....
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР