Актрисата и драматург Здрава Каменова получи германската литературна награда за

...
Актрисата и драматург Здрава Каменова получи германската литературна награда за
Коментари Харесай

Здрава Каменова наградена с Брюке Берлин“

Актрисата и драматург Здрава Каменова получи немската литературна премия за спектакъл „ Брюке Берлин “. Тя бе отличена за текста на пиесата „ Дом за овце и сънища “, оповестяват от организацията за модерно различно изкуство и просвета „ 36 маймуни “.

Каменова е спечелила наградата през 2020 година, само че пандемията попречва връчването на премията. За превода на пиесата бе отличен Александер Зицман.

Отличието се връчва за модерна художествена литература от Централна и Източна Европа, както и за превода на съответното произведение на немски език.

През същата година премия „ Брюке Берлин “ завоюваха съветската писателка Мария Степанова и преводачката Олга Радецкая. Тази година премията се връчи на чешката писателка Радка Денемаркова и преводачката Ева Профоусова.

„ Брюке Берлин “ се присъжда на всеки две години и е под патронажа на носителката на Нобелова премия за литература Херта Мюлер.

До края на месеца следва и друго интернационално присъединяване на Каменова. Пиесата „ Танго в космоса “ по текст на Гергана Димитрова и Здрава Каменова ще бъде показана на фински език на фестивала за драматургия „ R.E.A.D. “ в Хелзинки сред 28 и 29 октомври.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР