Швейцарският певец Немо спечели песенния конкурс на Евровизия“ в шведския

...
Швейцарският певец Немо спечели песенния конкурс на Евровизия“ в шведския
Коментари Харесай

Политически скандали около аполитичната Евровизия. И победител нито мъж, нито жена от Швейцария

Швейцарският артист Немо завоюва песенния конкурс на „ Евровизия “ в шведския град Малмьо, оповестиха международните осведомителни организации.

Немо получи 591 точки с песента The Code. На второ място е хърватският реализатор Бейби Лазаня с предизвикателната ария Rim Tim Tagi Dim и 547 точки, следван от Альона Альона и Джери Хейл от Украйна. Тяхната прочувствена и религиозна ария Teresa & Maria събра 453 точки, посочи ДПА. Четвърта е Франция с 445 точки, а пета Еден Голан с 332 точки.

„ Благодаря Ви толкоз доста. Надявам се този конкурс да извърши обещанието си и да продължи да отстоява мира и достолепието на всички хора по света “, сподели Немо, като приемаше премията. " The Code споделя за пътуването, което започнах, когато разбрах, че не съм нито мъж, нито жена “, сподели Немо.

Немо е на 24 години и е небинарен. Той излезе на сцената в  розова пола и бухнал розово-червен топ и  балансираше върху движещ се се железен диск, до момента в който изпълняваше песента The Code, която е с оперни детайли.

Швейцария печели състезанието за трети път. Предишният беше през 1988 година с песента Ne partez pas sans moi на Селин Дион.

Израелката Еден Голан беше призната с освирквания и крясъци „ отлично “, само че залата замлъкна за осъществяването ѝ. Заглавието на нейната ария трябваше да бъде променено от October Rain („ Октомврийски дъжд " ) по гледище на уредниците, тъй като беше възприето като алюзия за нападението на „ Хамас “, което провокира израелската офанзива в Газа. Така то стана Hurricane (Ураган). Голан остана пета в крайната ранглиста.



Конкурсът, основан от Европейския съвет за радио и телевизия като аполитичен, тази година мина под сянката на митинги поради присъединяване на Израел.  За първи път в историята му участник – нидерландецът Йост Клайн беше дисквалифициран преди финала след случай с операторка. Няколко часа по-късно норвежката водеща се отдръпна поради присъединяване на Израел.
Норвежката водеща се отдръпна преди финала
Няколко часа преди финала на състезанието за ария на Евровизия норвежката водеща се отдръпна, съобщи през днешния ден ДПА.

Певицата Алесандра Меле изясни решението си във видео в „ Инстаграм “, изтъквайки израелските дейности в линията Газа. „ Провежда се геноцид “, сподели 21-годишната певица в англоезична обява. " Отворете очите си. Отворете сърцата си. Нека любовта ви води към истината. "

Мотото на Евровизия „ Обединени от музиката “ ( " United by Music " ) е повода да се занимавам с музика, посочи Меле. „ Но сега тези думи са просто празни думи.

Певицата, която има и италиански корени, през 2023 година класира  Норвегия на пето място на Евровизия с " Queen of Kings ".

Водещият Ингвилд Хелесен от публичната телевизия NRK размени Меле.

Според информация на NRK и шведската телевизия SVT в шведския град Малмьо, където се организира събитието, се е състояла спешна среща.

Представителите на Ирландия, Швейцария и Гърция не участваха в подготовката за обичайното дефиле на участниците по-рано денем. Ирландецът Бамби Тъг, който неведнъж подлага на критика присъединяване на израелската певица Еден Голан, също пропусна съботната подготовка.

Бамби Тъг написа в „ Инстаграм “, че е имало „ проблем “, когато артистите желали да излязат на сцената за парада на знамената.

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който е уредник на събитието, съобщи, че изследва какво тъкмо се е случило.
Полицията разпръсна пропалестински протест 
Шведската полиция разпръсна в събота преди финала пропалестински митинг към залата " Малмьо Арена ". Повече от стотина стачкуващи развяваха палестински флагове и скандираха лозунга: " Свободна Палестина! ". Някои носеха куфии, увити към главите им.

Около залата служители на реда качваха стачкуващи в многочислените полицейски камионетки, което е относително необикновена сцена в скандинавската страна. Полицията, която удостовери, че е употребила сълзотворен газ, се опитваше да изтласка стачкуващите назад към площада, на който беше позволен пропалестинския протест.

Песенният конкурс на „ Евровизия “ се организира всяка година от 1956 година Излъчва се по малките екрани на участващите страни и притегля огромен зрителски интерес. През 2023 година са го гледали над 160 милиона души. Тази година изчисленията са за 180 милиона фенове.

Конкурсът се завърна в Швеция, откакто предходната година го завоюва Лорийн за повторно - половин век след успеха на АББА. Музикантите от именитата диско група не участваха в програмата, само че на сцената излязоха техни аватари от шоуто ABBA Voyage, напомня Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР