Актове за хиляди левове и забрани за нелоялна търговска практика

...
Актове за хиляди левове и забрани за нелоялна търговска практика
Коментари Харесай

Разследване на bTV: Има ли разминаване на съставките с етикета на протеиново барче или удар по бизнес за милиони?

Актове за хиляди левове и забрани за нелоялна комерсиална процедура поради този артикул - шоколадово протеиново барче. Поводът - недоволство на клиент, че откакто месеци е ял от вафлата - се е повишила кръвната му захар. Санкциите са от комисията за отбрана на потребителите - КЗП. Комисията твърди, че няколко типа от протеиновото блокче съдържат въглехидрати или белтъци, допълнително от посоченото на опаковката им.

Снимка: bTV

„ Тука става въпрос за илюзия на потребителя. За храни, които са предопределени за мощно таргетирана група хора, това са хора, които по някаква причина със специфичен режим на хранене, или било тъй като са спортисти. От направените лабораторни проучвания ние установяваме, че има значително разминаване сред наличието на продукта от това, което е указано на етикета. А дали това е рисково, не е от нашата компетентност “, сподели Стоил Алипиев, ръководител на КЗП.

За да не вършим реклама или антиреклама не загатваме имена на компании. Управителят на компанията вносител на продукта обаче не е склонен с констатациите на държавната комисия и твърди, че зад глобите на КЗП се крият други цели.

„ Лично съгласно мен е офанзива от конкурентна компания, само че това нещо няма по какъв начин да го потвърдим все още, въпросът е, че употребяват КЗП, с цел да разчистят сметките си с нас, което е неуместно. Първо ние сме на пазара от 6-7 месеца, очевидно влезнали сме в полезрението на конкурентна компания, те чакат очевидно през КЗП да ги употребяват като бухалка, което е неуместно, разбирате ли “, счита Виктор Атанaсов, шеф и притежател на компания.

Къде е истината? Историята стартира напролет, когато държавната КЗП получава сигнал на неудовлетворен консуматор.

„ Потребител се жалва, че консумирал продуктите от една година. И че не си е сменил хранителния режим, само че все пак кръвната захар му се е повишила. Още тогава светва алена лампичка за нас, тъй като ние сме на пазара едвам от октомври 2022 и няма по какъв начин този консуматор да употребява една година от нашите артикули. 6 месеца сме на пазара “, изясни Виктор Атанaсов.

„ Сигналът е постъпил от съдружие за отбрана на потребителите. Дали индивидът съществува, той най-вероятно съществува несъмнено този физически индивид, дали е получил стомашно неразположение, какъв брой време е консумирал, тези обстоятелства не са относими, не подлежат на определяне от наша страна. От наша страна подлежат на определяне само и единствено обстоятелства дали има, или няма разминаване в наличието с това, което е написано в опаковката “, споделя Стоил Алипиев, ръководител на КЗП.

Снимка: bTV

Така напролет инспекторите изземат блокчета от комерсиалната мрежа и ги дават за изпитване в лаборатория в Пловдив. Там съгласно протоколите е открито разминаването - да вземем за пример 37,50 грама въглехидрати при едвам 8,4 грама по етикет за едно барче. Подобни отклонения са посочени и за втори тип от блокчетата на същия търговец. От компанията обаче сами запитват по имейл лабораторията дали може да откри тъкмо наличието на въглехидрати от нейния артикул. Отговорната лаборантка им написа: " методът, по който работим (и всички лаборатории в България) не може да утаи цялото количество фруктоолигозахариди и инулин. "

Лично пред bTV същата лаборантка удостоверява и изяснява думите си.

" Това са доста характерни артикули. Методът ни е за артикули, които нямат добавени полизахариди. При подобен вид барчета, той не може да регистрира всички техни фибри и инулин. Не можем да сме сигурни в точното им количество, а оттова и в наличието на общите въглехидрати ", изясни Силвия Янакиева, отговорник бранш физикохимични изпитвания в лаборатория.

Снимка: bTV

Каним за позиция шефа на лабораторията, само че отговор към този момент нямаме.

„ Важно е тя да има акредитация по одобрен стандарт, каквато в действителност акредитация има тази лаборатория. Мнението на един чиновник на лабораторията не може да бъде съпоставимо с документ, получен от Изпълнителната организация по акредитация. Запечатали сме и така наречен арбитражни проби от продукта при инспекциите, които всяко заинтригувано лице, може да изиска да даде за проучвания в друга лаборатория “, съобщи Стоил Алипиев.

Има ли, или няма проблем с протеиновото блокче - питаме и способния държавен орган в инспекциите на храни у нас - Българската организация за сигурност на храните(БАБХ).  

Снимка: bTV

Пак напролет консуматор е алармирал и там, че вафлата е прекомерно сладка и не се усеща добре от нея. Първоначално в едно от конфискуваните блокчета тук също са засекли нараснало количество на въглехидрати. После обаче открили, че апаратурата е отчела като въглехидрати субстанции, които нямат енергийна стойност, споделят от организацията. Агенцията твърди, че блокчетата, нито са рискови, нито с разминавания по етикет.

„ Не считаме, че с продукта има проблем във връзка с захарите “, споделя Бистра Иванова, нач. Областна дирекция по сигурност на храните София – град (БАБХ).

Тя е имала четири деца

Във вашия протокол сте написали „ Видно от показаните документи информацията в тях удостоверява сходството сред хранителната информация на опаковката . И посочените в спецификацията индикатори .

Точно по този начин.

Има доста принадлежности , с които това може да се потвърди .

Ние не считаме, че има нещо, което е останало неотговорено и съществува някакъв проблем. Ако имаше въпреки и минимално подозрение, че нещо с продукта не е наред, би следвало той да бъде нотифициран и проверяван в Италия.

Така две държавни институции и употребяваните от тях лаборатории сблъскват заключенията си. КЗП споделя, че протеиновото блокче вкарва в илюзия, а Агенцията по храните - че всичко му е наред.

Анита Маркова за тежкия път към щастието, хармонията и здравословния метод на живот

„ Зрителят тук ще се попита дали някоя от двете институции не лъже. Първо ние сме взели повече артикули, второ от този протокол, който вие показвате, на мен не ми излиза наяве по какъв стандарт и метод са изследвани продуктите. Ние се произнасяме по настоящ стандарт, тази лаборатория има акредитация. В нашите пълномощия е да правим всевъзможни инспекции. Дали потребителят купува под илюзия “, споделя Стоил Алипиев, ръководител на КЗП.

Така на следващо съвещание, тричленната комисия за отбрана на потребителите, взема решение с два гласа „ за “ и един „ срещу “ да забрани твърдяната нелоялна комерсиална процедура и в огромни хранителни вериги. На тях са формирани актове за нарушавания, че продават вафлите.

„ Стотици са актовете, всеки един от тях е на стойност 25 000 лева В момента една от огромните вериги в България изведоха нашите артикули от пазара до изясняване на случая. И нашите артикули са отстранени от регалите им, като по този начин поносим с изключение на финансова загуба, към този момент и имиджова. Стотици хиляди левове загуби. В над 6000 обекти сме, а те нападат 2 огромни вериги “, изясни шефът и притежател на компания.

Фирмата и засегнатите вериги апелират пред съда. Вече има и правосъдно решение по тъжба на компанията против една от заповедите за нелоялна комерсиална процедура. Тук КЗП губи разногласието – съдът анулира наложената възбрана като противоречаща на закона и осъжда комисията да заплати 1050 лева адвокатски разходи на жалбоподателя. От Министерството на стопанската система, на което е подчинена държавната комисия изрекоха терзание, че над 100 акта на КЗП може да паднат в съда.

„ Това, че има изговаряне на първа инстанция нищо не значи в цялостната картинка. Да, несъмнено, ние апелираме, дано да изчакаме последна правосъдна инстанция “, сподели Стоил Алипиев, ръководител на КЗП.

Удар против нечий бизнес или действителна отбрана на родния консуматор са дейностите на КЗП против протеиновите барчета? Споровете към тях не престават. От Министерството на стопанската система споделиха, че разказаният случай и още няколко сигнала против работата на КЗП са провокирали инспекции на инспектората на ведомството. Инспекторите са удостоверили сигналите против КЗП, сподели заместник-министър Шотев, без да посочи какъв брой и защо са те.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР