Активните българи в чужбина от ''Брюксел за България продължават своята

...
Активните българи в чужбина от ''Брюксел за България продължават своята
Коментари Харесай

Георги Георгиев пред Брюксел за България: Изборите са крилете на демокрацията

Активните българи в чужбина от ''Брюксел за България " не престават своята самодейност да беседват със значими в битката против ръководещата мафия в България хора. Днес Ви представяме диалога им с водача на гражданско съдружие БОЕЦ Георги Георгиев. В разговора става въпрос за историята на основаването на БОЕЦ, другите им борби - като тази против грабежа, наименуван " Турски поток ", гражданското общество у нас, медиите и идните парламентарни избори.

''За ''Турски поток'' за жалост ние може би късно започнахме работата си по този обир за милиарди, както го нарекохме. Защото преди този момент бяхме в София на митингите. Бяхме на Орлов мост, бяхме пред Министерски съвет месеци наред. И септември сега, в който митингите започнаха да стават по-периодични, а не ежедневни, и безусловно имахме някакво свободно време, тогава автоматизирано, незабавно започнахме акциите си по тръбата. Още в края на септември, а октомври и ноември продължихме, 14 акции направихме, така наречен цивилен видео репортажи, или цивилен инспекции. БОЕЦ не сме медия, ние не сме публицисти, само че точно в качеството си на жители - да отидеш и да видиш с очите си къде се заравят милиардите, твоите пари. Както и да попиташ, в случай че намериш кого да питаш там. Да си зададеш въпросите, да получиш отговори - това е гражданската самодейност. Това е гражданският модел на деяние, това се опитваме да покажем на хората и това е, може би, една от главните цели сега на БОЕЦ - основаването на едно интензивно гражданско общество, което да реагира на всяка несправедливост. За ''Турски поток'', още с първите наши акции там, показахме доста значими моменти, които бяха прикривани доста усърдно. Първо, това беше тоталният съветски надзор върху този план. Ние заварихме на място единствено съветски и беларуски компании, само че и беларуските бяха директно свързани с Газпром. Руски служащи, съветска техника, съветски тръби, с цел да се строи газопровод за транспорт на съветски газ. А ние единственото, което вършим, е да плащаме цената за това нещо. Показахме, че там няма нито един представител на българската страна. Сега приказваме за тежките произшествия с метрото, със свлачища, със срутища, с повреди по автомагистралите, само че никой не си задава въпроса - не дай Боже, в случай че се случи повреда по този газопровод, какъв ще бъде резултатът и резултатът от това нещо. Показахме по какъв начин се заравя самата тръба в тинята, в действителност без надзор, безусловно в тинята и шумата в изкопа'', описа Георги Георгиев.

Той благодари на хората от ''Брюксел за България'' за това, че са съдействали на БОЕЦ и са внесели сигнала им за ''Турски поток'' непосредствено в Брюксел.

Лидерът на БОЕЦ означи това, че в България прокуратурата на Гешев освен, че не проверява нищо във връзка с ''Турски поток'', само че даже и не дава отговор по никакъв метод на сигналите им.

" Ние не желаеме този план да бъде спрян. Нашите пари към този момент са заровени в него. Ние не желаеме това да бъде следващият мочур, както гьолът в Белене с едни милиарди, заровени в него. Ние желаеме този план да дава отговор на българското и европейското законодателство и той да бъде преустроен по този начин, че през него в действителност да тече газ, само че газ, доставян на пазарни цени, което значи същинска диверсификация. Тогава той ще бъде потребен и за България, и за нашите съдружници, докъдето стига газта. Това, което е направено сега, безусловно заробва още едно потомство българи и нашите деца на енергийна тирания - нещо, което от 70 години ние сме принудени да поносим и да плащаме'', добави Георгиев по тематиката за ''Турски поток''.

" Ние сме очевидци през годините по какъв начин безусловно пред очите ни се откраднаха милиарди и точно неналичието на реакция, неналичието на гражданско общество, разреши всичкото това нещо да се случи. Хората го знаят и го виждат, аз ви убеждавам, българите са будни хора. Това, че са обезверени, това, че в действителност са изгубили вяра, това, че са смачкани, това, че има боязън в душите и сърцата им, това, че им се втълпява всекидневно, че нищо не зависи от тях, е по този начин. Но няма българин, който да не осъзнава, че корупцията е зло, което убива всички ни, че това е зло, което прогони милиони българи от тяхната Родина'', съобщи още водачът на БОЕЦ.

Той бе безапелационен, че чувствителността на българите, чувството им за правдивост би трябвало да се възвърне. Георги Георгиев изрази мнение, че е утопично да се има вяра, че всички българи ще се обединят зад една идея, както и означи, че не са нужни стотици хиляди за реализиране на избрана цел. Може и да са 20 000, само че такива, които знаят какво желаят и са подготвени да го отстояват до край.

Друга цел на БОЕЦ е действителен цивилен надзор над ръководството. Лидерът на организацията дефинира като основна вярата на жителите в личните им сили. " Който и да е на власт, постоянно изкушението на властта стои пред него. Тези ще ги махнем, аз съм уверен. До края на годината Борисов отпътува на политическото сметище, Гешев ще го съборим. Които и да дойдат след тях обаче, каква е гаранцията, че те, или тези след тях, няма да стъпят на погрешно, че няма да се трансфорат в същото? Единствено ние жителите можем да бъдем гаранти, че няма да позволим това да се случи. За това би трябвало да имаме действителни принадлежности за цивилен надзор. Как ще схванеш, че този е подкупен? Как ще схванеш, че е откраднал от тази поръчка половината, в случай че ти нямаш информацията, нямаш документите и в случай че не го принудиш той да ти даде всичко това. Това е част от нашите битки'', изясни интензивният жител.

В диалога стана въпрос и за медиите, като Георгиев съобщи, че за 8 години, откогато БОЕЦ съществува, нито един път не са били в огромна национална медия, визирайки в тази ситуация на първо място огромните национални малките екрани - Българска национална телевизия, bTV и Nova. Той даже показа, че негов другар, работещ в национална медия, му е доверил, че в съответната медия е забраненo даже да се загатва името на БОЕЦ.

Разбира се, както споменахме нагоре, стана въпрос и за изборите:

''Според мен тези избори по-скоро ще послужат като една цедилка, като един тест за това да пресеем ментетата и същинските. Истинските са тези, които няма да създадат взаимни отстъпки в името на властта. Убеден съм, че след изборите ще е доста тежка обстановката откъм опция да се структурира ново държавно управление. ГЕРБ няма да имат задоволително поддръжка и ще би трябвало да търсят някакви обединения. Тогава ще бъде пробата тези дребните с опозиционни планове (или сами себе си прокламирайки за опозиционни), които ще влязат. Да забележим дали ще устоят на изкушението за властта. По същия метод се отнася и за Българска социалистическа партия, и за ПДС, и за всяка една от партиите. Няма нищо ужасно, в случай че след тези избори отидем на последващи избори. Приемете ги като една стъпка единствено, като една стъпка в нашата борба или една стъпка по пътя, който всички вървим - пътя към същинската народна власт, пътя към същинската независимост. Няма нищо ужасно да се случи, изборите не са нещо ужасно. Изборите са нещо прелестно, хора. Изборите това са крилете на демокрацията, не трябва да ни плашат с избори. Струва ли 20 млн..., ти крадеш по 20 дневно бе, човек, та ще ни плашиш с това. На тези избори обаче би трябвало да покажем, че сме си научили урока от предходната година. Което значи висока гражданска интензивност, което значи мощен избор за така наречен опозиционни или антисистемни играчи ", разяснява Георги Георгиев и посочи, че не пропагандира за никоя съответно, само че въпреки всичко означи:

" По тематиката за ''Турски поток'', митингите предишното лято, в този момент, тематиките за лустрацията и доста други значими за нас тематики, Демократична България, Зелените, бяха единствените, които застанаха до нас. Къде бяха Отровно трио, Мая Манолова и така нататък? Това са значими неща, които би трябвало да бъдат казани, с цел да си създадат и те изводите по какъв път вървят. Може би да си проучват грешките. Когато правехме нашите митинги на ''Турски поток'' и на компресорната станция, а и преди този момент, вместо 100 индивида, в случай че бяхме 1100 индивида тогава резултатът щеше бъде различен. Но тях ги нямаше''.

Лидерът на БОЕЦ прикани всеки да отиде до урните. " Висока изборна интензивност е доста мощен знак. Тогава платеният избор, тогава следеният избор, тогава корпоративният избор на мафията - тези, които управляват с техните обръчи от компании хиляди служащи, всичко това ще потъне, губи мощ. Ние можем да го реализираме това нещо. И в случай че не на тези, на идващите избори аз съм уверен, че към този момент ще се наложат другите възможности ", съобщи с убеденост той и още веднъж акцентира, че БОЕЦ няма да става партия, тъй като борбата им не е за властта. " Но също по този начин съм толкоз уверен, че имаме честните хора, имаме ги достойните политици, които да поведат страната и ние ще ги подкрепим, несъмнено. Това, което от нас се желае, е да им дадем късмет. За да се случи, първо би трябвало да отстраним мафията от властта. След тези избори, в случай че би трябвало още веднъж на площадите, в случай че би трябвало всеки ден на площадите - това е методът и не трябва да се опасяваме от това. Не бива да се плашат жителите от по-твърди и радикални дейности. Никой в света не се е преборил с мафията с референдум или с избори. Винаги е имало един тежък конфликт сред обществото и тази язва. За това ясното осъзнаване, че сами би трябвало да се преборим за свободата си, да платим цената за нея и тогава и удовлетворението, и животът, който ще си съградим сами, това е най-безценното нещо. Да си самостоятелен, само че в положителния смисъл на думата. Да си самостоятелен значи да имаш куража да живееш почтено и честно'', добави още Георги Георгиев.

" Корупция има на всички места и постоянно ще я има, само че тя би трябвало да бъде в равнища такива, че да можем да се борим действително и същински с нея, да не пречи, да не ни убива. Ние сега сме завладяни, безусловно цялата ни страна е удавена в това блато'', добави той.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР