Активите на частните пенсионни фондове надхвърлят 21,3 милиарда лева и

...
Активите на частните пенсионни фондове надхвърлят 21,3 милиарда лева и
Коментари Харесай

Тези пенсионери се радват на избора си, вече взимат повече пари, защото…

Активите на частните пенсионни фондове надвишават 21,3 милиарда лв. и за едногодишен интервал нарастват с над 17%. Това сочат данните на Комисията за финансов контрол за резултатите от активността по спомагателното пенсионно обезпечаване за първите девет месеца на годината, заяви БНР.

Общо обезпечените в четирите типа пенсионни фондове са близо 5 милиона души.

Над 80 % от обезпечените са съсредоточени в най-масовите, универсални, пенсионни фондове, в които наложително се обезпечават родените след 31 декември 1959 година. Делът на обезпечените в доброволните и професионалните фондове е надлежно 13 и малко под 7 на 100.

Най-бързо нарастват чистите активи на универсалните фондове, които регистрират растеж от над 18 на 100 по отношение на 30 септември предходната година. През първите девет месеца на тази година над 16 000 души са избрали да получават средствата си от универсалните фондове разсрочено.

Средният размер на изплатените пенсии през деветмесечието е малко над 227 лева, а междинният размер на разсроченото заплащане – 407 лв.. В съпоставяне с деветмесечието на 2022 година те се усилват надлежно с 16 и 65 лв..

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР