Активът на българските щангисти на световното първенство в Богота е

...
Активът на българските щангисти на световното първенство в Богота е
Коментари Харесай

Кривото огледало на българските щанги

Активът на българските щангисти на международното състезание в Богота е два " дребни " медала и един международен връх. Вероятно това ще бъде регистрирано като успех от треньорите и управлението на федерацията (поне в случай че се съди от формалните имейли, разпращани от БФВТ до медиите). И е прекомерно евентуално в техните очи да наподобява тъкмо по този начин.

Само че подобен взор към случилото се в столицата на Колумбия ще е като да се гледа в погрешно огледало - от тези, които вършат някой недъгав тийн да наподобява як батка.

Вероятно петте европейски трофеи, сребърен и два бронзови медала от Евро 2022 в Тирана са завишили упованията към нашите щангисти. Но тъжната истина е, че на международното

 

нито един от тях даже не се приближи до поръчката си 

 

за дуел, вписана в протоколите. При това този конгрес бе първа олимпийска подготовка за Париж 2024.

Най-близо бе един от двамата ни медалисти в Богота - Божидар Андреев, който в кат. 73 кг приключи с 338 кг (154 и 184), а това бе " единствено " 10 кг под декларираните 348 кг. Всъщност среброто сливналията взе в по-слабото си упражнение - изхвърлянето, тъй като там с по три несполучливи опита се провалиха общо четирима съперници. На изтласкване нула направи още един, само че Андреев, поради скромния си дуел, остана 4-ти, надвит от двама щангисти от долната група Б.

Суперталантът Карлос Насар има ненапълно справедливи аргументи да не е в оптимална форма (гонките с полицията и правосъдните каузи, нелепата гибел на персоналния му треньор Илиян Илиев). Той не съумя отново да стане международен първенец, като се очакваше, без значение от отсъствието на двамата огромни съперници в кат. 89 кг (италианецът Пицолато и китаецът Тао), тъй като направи нула на изхвърляне. Да, после подобри международния връх с 220 кг в изтласкването и завоюва дребната купа в това упражнение. Но, гледайки поръчката му (395 кг), даже и да бе постигнал началните 173 в изхвърлянето, Насар отново щеше да остане на 2 кг изпод...

А и да бе спечелил огромната международната купа, отново

 

нямаше да заличи общото слабо представяне на тима.

 

Защото еврошампионите Ангел Русев (кат. 55 кг) и Валентин Генчев (67 кг) приключиха надлежно 6-и и 14-и, с 18 и 19 кг под декларираните дуели. Бронзовият евромедалист Габриел Маринов (61 кг) остана на 12-о място, със 17 кг по-малко.

В последния ден различен от първенците от Тирана - Дейвид Фишеров (кат. 102 кг), се контузи и приключи единствено в едно от упражненията - 170 кг в изхвърлянето. В същата категория Васил Маринов събра 377 кг (174 и 203) при деклариран дуел от 390 и остана девети. В неговия случай е необичайно или пък симптоматично, че той в действителност направи два персонални върха - на изхвърляне и дуел, само че все пак поръчката му бе за доста повече...

Но за какво, ще се запита някой, би трябвало нашите да декларират толкоз огромни дуели, откакто не могат да даже да ги приближат. По принцип главната цел на спорта е състезателите да си усъвършенстват достиженията. Затова в щангите са подготвителните цикли и непрекъснатите лагери.

Ако вземем за база достиженията от Евро 2022 преди шест месеца ще забележим, че поръчките за Богота са над постигнатото на подиума в Тирана и това наподобява разумно. Ангел Русев стана еврошампион с 257 кг, за международното записа 265; Валентин Генчев взе златото с 314, в Богота изиска 315; Габриел Маринов стана трети с 279, в този момент съобщи 296; Божидар Андреев завоюва бронз в горната кат. 81 кг с 343 кг, за Богота изиска 348; Карлос Насар остана втори с 382, на международното бе със поръчка 396; Васил Маринов бе 5-и с 372, в Колумбия в протокола бе вписано 390...

Накратко - на международното

 

мъжкият ни тим бе даже под равнището от европейското,

 

проведено само шест месеца по-рано. Което не добър отзив за подготовката му в този интервал.

А присъединяване на Надежда Мей и Галя Шатова единствено сподели, че женското направление на този спорт у нас е изцяло затрито и ще би трябвало да чакаме години за някой проблясък. За статистиката - Мей е 14-а от 15 състезателки в кат. 45 кг (с 20 кг под декларираните 165), а Шатова е 29-а от 44 в кат. 59 кг (със 17 кг по-малко от записаните 210).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР