Ако завръщането на високата инфлация хвана мнозина неподготвени, отказът й

...
Ако завръщането на високата инфлация хвана мнозина неподготвени, отказът й
Коментари Харесай

Защо инфлацията отказва да си отиде

Ако завръщането на високата инфлация хвана мнозина неподготвени, отводът й да спадне беше още по-шокиращ - през последните седмици страни, измежду които Съединени американски щати и Англия, бяха сюрпризирани за следващ път от високите цени. Федералният запас се обърка, когато предвижда през декември 2020 година, че цените ще порастват с по-малко от 2% през всяка от идващите две години. Той се заблуди в по-голям мащаб през декември 2021 година, когато пресметна, че инфлацията през 2022 година ще бъде единствено 2.6%, макар че цените към този момент се повишават с повече от 5% годишно. Но Фед не беше самичък в неправилните си преценки. Прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) също неведнъж са надхвърлили инфлацията. И в края на 2020 година The Economist вярно реши, че цените ще скочат през идващите месеци, само че заключи, че възможностите за по-устойчив интервал на инфлация са ниски.

Защо тогава инфлацията е толкоз демонски упорита?
В прочут смисъл отговорът е банално явен: тя остава висока, тъй като разноските остават високи и тъй като паричната политика е прекомерно разхлабена. Но това е неудовлетворителен отговор. Политиката не беше по-строга, тъй като централните банки не смятаха, че е належащо (вижте неправилните прогнози). И защото инфлацията продължи, те коригираха политиката. През декември 2020 година Фед смяташе, че лихвеният % ще остане покрай нула през 2023 г.; в този момент чака той да нарасне до най-малко 4.6%. Това, което е по-трудно да се разбере, е за какво инфлацията неведнъж се опълчва на прогнозите. Нов отчет, основан от каещия се МВФ, се пробва да даде отговор на въпроса. Анализът му сочи три евентуални виновника: шокове, заплати и упования.

През 2020 година и 2021 година, когато пандемията от ковид-19 попречи на производството на артикули и услуги, държавните управления раздадоха големи помощи. В същото време особените условия, пред които са изправени семействата, доведоха до трагични промени в потреблението, което внезапно се насочи към артикули и по-късно назад към услуги. След първичен дефлационен подтик чистият резултат от тази блъсканица беше повишение на цените. Миналата година към 40% от покачването на цените в Съединени американски щати по отношение на наклонността преди пандемията и 66% от покачването на цените в еврозоната се дължат на разстройства в производството и по-високи цени на суровините, пресмята МВФ. Щедрите тласъци и измененията в разноските на семействата съставляват още 30% както в Съединени американски щати, по този начин и в Европа.
Реклама
Пороят от разтърсвания продължи с нахлуването на Русия в Украйна през февруари. С изключение на тези за Съединени американски щати и Китай, грешките в прогнозите на МВФ за инфлацията за огромните стопански системи в действителност са по-големи тази година от предходната. И макар че проблемите с прогнозирането на главната инфлация бяха главната причина за неприятните прогнози предходната година, подценяването на приноса на храните и силата бяха по-големите проблеми през тази.
Скъп $ и растеж на заплатите
Ефектът от войната на Владимир Путин се усложнява от шоковото повишаване на цената на $ - което значително е артикул на нападателната акция на Фед против вътрешната инфлация. Тъй като другите валути отслабват, разноските за импорт на техните стопански системи нарастват, което изостря проблемите с инфлацията. В записка, оповестена на 14 октомври, Гита Гопинат, заместител ръководещ шеф на МВФ, и Пиер-Оливие Гуринша, основен икономист на фонда, пресмятат, че 10% повишаване на цената на $ покачва инфлацията на потребителските цени в непознатите стопански системи с към 1% приблизително, с по-големи резултати тук-там, по-зависими от вноса.

Силният растеж на заплатите е вторият обвинен. В естествени времена повишаването на заплатите се дефинира най-много от продуктивността на труда, инфлационните упования и съществуването или неналичието на застой на пазара на труда. По-бързият напредък на продуктивността и по-високата предстояща инфлация водят до по-голям растеж на заплатите; по-високата безработица значи по-малко. В ранните стадии на пандемията тези взаимоотношения се разпаднаха. Според разбора на МВФ основите са имали по-малко значение от интензивните ограничавания върху предлагането на работна ръка, свързани с блокирането и общественото разграничаване. С началото на възобновяване естествените модели започнаха да се постановат. И въпреки всичко това не е помогнало доста за заплатите. Предлагането на работна ръка е станало по-малко проблем, само че заплатите не престават да порастват с помощта на постоянното наемане и ниската безработица.

Повишаването на заплатите подтиква потребителските разноски и способства директно за по-високите цени на трудоемките услуги. Наистина някои специалисти " ястреби " се тревожат за серпантина заплати-цени, в която служащите изискват по-високо възнаграждение, с цел да покрият растящите цени, до момента в който компаниите ги покачват, с цел да покрият растящите сметки за заплати. И въпреки всичко анализът на МВФ демонстрира, че е належащо известно внимание. Въпреки че растежът на заплатите беше висок, в доста страни той не беше задоволително висок, с цел да се оправи с инфлацията. Проучване на 22 исторически интервала, сравними с този - по време на които номиналното възнаграждение нараства, а безработицата и действителните заплати понижават - открива, че рядко се появяват спирали сред заплати и цени. В средата на интервала инфлацията стартира да спада, макар че безработицата остана ниска - съвсем съвършен сюжет за политиците. Въпреки това инфлацията нараства Има предизвестия. В множеството случаи беше нужна по-строга парична политика за закъснение на инфлацията. Необичайният темперамент на актуалните условия може да значи, че предишният опит е със съмнителна значителност. И най-важното е, че доста зависи от това какво се случва с инфлационните упования - трета и непредвидима инфлационна мощ. Вярванията на хората за бъдещето въздействат на тяхното ползване и договаряне на заплатите. Ако скорошният опит има огромно значение за образуването на тези вярвания, това би помогнало да се изясни устойчивата инфлация и би усложнило работата на централните банкери.
Реклама
2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Храните и силата не престават да нарастват Източник: Reuters Свързани публикации " ИНКА машин билдинг " се уголемява със личен цех край Пловдив 11 ноември 2022, 06:18 Високата инфлация докара до национална стачка във Франция 18 октомври 2022, 13:27 Американски щати раздават помощи поради инфлацията, само че рискуват да я засилят 17 октомври 2022, 08:39 Ръстът на стопанската система се форсира до 4.8% през второто тримесечие 17 август 2022, 15:08 ЕЦБ увеличи лихвата за пръв път от десетилетие, с цел да потисне инфлацията 21 юли 2022, 16:26 Има ли изплъзване от рецесията 15 юли 2022, 06:15 Фед и ЕЦБ най-сетне одобриха инфлацията на съществено 24 юни 2022, 06:26 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР