Ако засушаването продължи, водата в язовир „Камчия“ ще стигне до

...
Ако засушаването продължи, водата в язовир „Камчия“ ще стигне до
Коментари Харесай

Водата в язовир Камчия ще стигне само до пролетта, ако засушаването продължи

Ако засушаването продължи, водата в язовир „ Камчия “ ще стигне до месец май. Това сочат данни на екоминистерството, които през днешния ден бяха доказани и от регионалния шеф на Бургас Вълчо Чолаков. Местното ВиК сдружение стартира процедура за включване на аварийни водоизточници, съобщи БНР-Бургас.

Наличните размери в главния за района на Бургас язовир "Камчия " са до месец май 2021, сподели регионалният шеф Вълчо Чолаков.
"Между другото, през вчерашния ден имам информация, че река Камчия е потекла. Доскоро беше суха, което е един добър знак ", добави той.

Язовирите "Порой " и "Ахелой " да бъдат включени като аварийни водоизточници, възнамерява ВиК-Бургас, а поддръжка по тази причина беше дадена и от асоциацията през днешния ден.

Нужни са ремонтни действия по тях, построяването на уреди, както и на пречиствателни станции, разясни началникът на сдружението Ганчо Танев. Той отговори уклончиво пред Националното радио дали ще съумеят да завършат до месец май и разясни, че се надява да се вместят в този период и добави: "Аз доста рядко давам периоди. Докато не е тръгнала една работа и не съм подписал контракт, не мога да отговоря по кое време ще стане. Ще опитаме да възложим публичните поръчки в съкратени периоди оптимално бързо да свършим работа ".

В момента водоемите за напояване са към Министерство на земеделието. Засега това няма да повлияе на цената на водата за крайния консуматор, само че тези уреди, които ще се изградят, въпреки всичко ще би трябвало и да се изплатят, добави Танев.

До сегашния проект на сдружението, който е до идната година, това не е планувано.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР