Ако всичко мине по план, космическата мисия на НАСА “ИнСайт

...
Ако всичко мине по план, космическата мисия на НАСА “ИнСайт
Коментари Харесай

НАСА ще изстреля през май следващата спускаема мисия до Марс

Ако всичко мине по проект, галактическата задача на НАСА “ИнСайт ” ще бъде изстреляна през месец май от космодрума Ванденберг в Калифорния. Първоначално изстрелването трябваше да е през 2016 година, само че заради непредвидени механически проблеми се наложи двугодишно отсрочване. Така през 2016-та видяхме полета единствено на “ЕкзоМарс ”, до момента в който стартът на “ИнСайт ” се отсрочи за 2018 година.

“ИнСайт ” е задача от спускаем вид – т.е. ще кацне на повърхността на Червената планета. Спускаемият уред обаче е стационарен – т.е. ще стои неподвижно, за разлика от в този момент настоящите марсоходи “Опортюнити ” и “Кюриосити ”. Новата задача се разграничава от всичко, осъществено до този миг от НАСА във връзка с марсианската си стратегия. Ето седем характерности, които отличават “ИнСайт ” от предходните спускаеми експедиции.

Името “ИнСайт ” – на български “прозрение ”, “вникване ”, “проникновение ”, е извънредно уместно. Но то в действителност е редуциране от Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport. Метафорично казано “ИнСайт ” ще учи “жизнените индикатори ” на планетата: пулс (сеизмология), температура (топлинен поток) и рефлекси (радио проучвания).

Земята и Марс са се образували от една и съща първична материя преди повече от 4 милиарда години. Въпреки общия им генезис те са поели по напълно друг път. Защо нямат една и съща орис?

До този миг ние сме изучавали в дълбочина единствено една планета – Земята. Но сравнявайки вътрешността на Марс с тази на Земята, учените се надяват да схванат по-добре Слънчевата система като цяло. Може даже да научим освен това за извънслънчевите планети и кои от тях биха били подобаващи за живот.

Има ли на Марс трусове, или по-точно казано, марсотресения? Тепърва следва да узнаем сигурно. До този миг сеизмометри са били конфигурирани само на спускаемите апарати “Вайкинг ” през 70-те години на предишния век. Тези сеизмометри обаче не са били напълно точни, защото са се намирали в горната част на апаратите. Сеизмометърът на “ИнСайт ” ще бъде разпрострат напряко на марсианската повърхнина и се чака да получим по-точни данни.

Засега учените разполагат с някои косвени доказателства за съществуването на марсотресения. На Земята земетресенията се получават при придвижването на тектоничните плочи. На Марс чакаме различен вид тектонична интензивност – породена от вулканизъм или пукнатини в марсианската кора. Метеорите също биха могли да причинят сеизмични талази и “ИнСайт ” ще се опита да ги откри.

Чрез проучването на сеизмичните талази учените биха могли да извлекат и информация за дебелината на вътрешните пластове на Червената планета. Т.е. сеизмологията е нещо като рентгенова фотография на Марс. Изследователите считат, че марсотресенията са не по-силни от 6.0 по скалата на Рихтер, само че това е задоволително, с цел да се разгадаят доста от тайните на планетата. 

До този миг всички междупланетни изстрелвания на НАСА са били провеждани от Флорида. “ИнСайт ” обаче ще полети от базата Ванденберг в Калифорния. За старта ще се употребява ракета-носител “Атлас V 401 ”. 

Заедно с “ИнСайт ” към Марс със същата ракета ще бъдат изведени и два мини-спътника – “Марс Кюб Едно ”, или “МарКО ”. Спътниците са от вида CubeSat и са не по-големи от куфар. “МарКО ” ще предават данни от “ИнСайт ” по време на навлизането в марсианската атмосфера и кацането. Мнозина се надяват, че в случай че задачата на “МарКО ” е сполучлива, и други задачи от този вид ще се насочат в междупланетното пространство.

На Марс има доста забележителни вулкани. Сред тях е Тарсис – плато, на което са ситуирани някои от най-големите вулкани в Слънчевата система. “ИнСайт ” разполага със специфична сонда, която ще издълбае петметров отвор в повърхността, с цел да мери за пръв път марсианския топлинен поток. Чрез комбинирането на данните от този уред с други измервания от “ИнСайт ” учените ще научат по какъв начин силата, насъбрана в планетата, довежда до промени на повърхността.

Изучаването на Марс ни разрешава да пътуваме в далечното минало. Докато Земята и Венера имат тектонична система, която е унищожила по-голяма част от доказателствата за ранната им история, огромна част от повърхността на Червената планета е в статично положение в продължение на повече от 3 милиарда години. Понеже размерът на Марс е единствено една трета от този на Земята, планетата съдържа много по-малко сила за задвижването на процесите в нейната конструкция. Марс е “фосилна планета ”, а доста от тайните на еволюцията на Слънчевата система са запечатани вътре в нея. 

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР