Ако влезете в някой супермаркет в Дубай, спанакът по рафтовете

...
Ако влезете в някой супермаркет в Дубай, спанакът по рафтовете
Коментари Харесай

Дубай става дом на най-голямата вертикална ферма в света

Ако влезете в някой супермаркет в Дубай, спанакът по рафтовете евентуално ще бъде от Европа или от още по-далече. Заради лимитираната обработваема земя и вода Обединените арабски емирства внасят към 90% от храната си. Но вътре в сходна на склад постройка наоколо до летището на Дубай в нова отвесна плантация в този момент стартират да се отглеждат над 900 тона локални листни зеленчуци годишно.

Фермата, наречена ECO 1, сега е най-голямата отвесна плантация в света със оборудване, ситуирано на над 30 хиляди кв.м и изпълнено с лавици, на които се отглеждат марули, спанак, рукола и смесени листни зеленчуци.

„ Размерът в действителност има значение при пространството за развъждане на храни “, споделя Крег Ратайчик, основен изпълнителен шеф на Crop One, компания за отвесни ферми, основана покрай Бостън, която си партнира за фермата с Emirates Flight Catering – компанията, която доставя храната на Emirates Airlines.

Подобно на други закрити ферми новото оборудване автоматизирано следи и поправя светлината, влажността, питателните субстанции и други фактори, с цел да се ускори растежа на растенията. Но увеличението на производството оказва помощ да се разпределят разноските на тази технология. „ Когато говорите за нещо толкоз огромно, стопанската система работи добре “, споделя Ратайчик. „ Затова се оказва доста печеливша плантация “.

Съоръжението употребява и с 95% по-малко вода, в сравнение с е належащо, с цел да се отглеждат листни зеленчуци на открито, и не употребява пестициди или хербициди. Тъй като се отглеждат в следена среда и незабавно се изпращат в магазините или към самолетната компания, Ратайчик споделя, че няма потребност зеленчуците да се мият преди приложимост. Не е изненадващо, че има доста по-малко развалена продукция спрямо тази, пропътувала хиляди километри.

Въпреки това, въпреки че пести от гориво, не е ясно по какъв начин общият въглероден отпечатък се съпоставя с вносната храна. Компанията е отказала да показа елементи за това какъв брой сила употребява фермата (светлината е един от факторите за излъчванията на отвесните ферми, а климатизацията е различен, изключително на толкоз горещо място, въпреки че компанията споделя, че употребява допустимо най-ефективни системи). Фермата работи с стандартна сила, въпреки че компанията възнамерява да употребява слънчева сила в бъдеще.

Освен това фермата ще доставя напълно дребна част от листните зеленчуци, които съвсем 10-те млн. поданици на ОАЕ употребяват всеки ден.

Вероятно обаче и други огромни закрити ферми ще бъдат открити в района скоро. В Абу Даби държавното управление неотдавна влага 100 млн. $ в закрити ферми, в това число в ново оборудване за изследвания, работещо за възстановяване на методите и технологиите за отвесно развъждане на зеленчуци.

Някои от уроците може да дойдат от Съединени американски щати, където отвесните ферми също се разрастват: стартъпи като Bowery, Plenty, BrightFarms и други са в развой на разширение. На международно равнище промишленост за отвесно развъждане може да се разрасне до 9,7 милиарда $ през идващите 4 години.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР