Ако вирусът не беше мутирал и не беше станал доста

...
Ако вирусът не беше мутирал и не беше станал доста
Коментари Харесай

Достигаме пика на заразата до две седмици

„ Ако вирусът не беше мутирал и не беше станал много по-агресивен, може би до момента щяхме да сме преборили казуса. Случаите на Делта разновидността към момента са прекалено много и се покачват. Предвид обстоятелството обаче, че в западноевропейските страни случаите започнаха месец преди нас да се покачват, а ние си живеехме умерено с дребен брой случаи,  в този момент те към този момент стартират да излизат към зелената зона. Т.е. може да се чака и при нас до месец да се успокоят нещата “. Това разяснява проф. Ива Христова – шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите й, вирусът работи, до момента в който откри възприемчиви  индивиди. Предвид дребната численост на имунизирани при нас, огромна част от хората към този момент са го изкарали и погледнато  еволюционно, имунитетът на едните и на другите се наслагва.

 „ Това е много по-слабо възприемчива болестта популация, само че не изцяло предпазена – нито измежду преболедувалите, нито измежду имунизираните “.

Над 90% от приетите в болница са без ваксина, а още по-висок е процентът на неимунизираните при тежките затруднения. „ Ваксината защищава от хоспитализация и от тежко протичане и всеки има глава на раменете си да вижда какво се случва. Единственото, което имаме за всеобща профилактика е имунизирането “.

Много научни проучвания до момента са посочили, че за делта разновидността успеваемостта на имунизациите е с няколко % по-ниска.  Ако с РНК-ваксините отбраната е 94%, против Делта разновидността е 88%, което е доста висока степен на отбрана към наличните у нас и преобладаващи разновидности.

„ Ако получат обаче необятно разпространяване и други разновидности на Ковид-19, компаниите са подготвени да сменят елементарно и бързо конструкта, тъй като имунизацията е същата “.

Ваксините против Ковид и против грип не си взаимодействат рисково, само че времето на слагането им би трябвало да е през 14 дни.  „ Всяко вирусно положение срутва имунитета и го прави по-податлив на всевъзможни бактериални и вирусни инфекции по-късно “.

Въпреки че бързите проби със слюнка не са изключително точни, те способстват за бързото разкриване на болестта и предприемането на ограничения против нея, тъй че не би трябвало да бъдат подценявани.

Проф. Христова изрази съмнение, че до две седмици ще достигнем пика на четвъртата вълна на Ковид рецесията.

Цялото изявление чуйте от звуковия файл:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР