Ако винаги се съгласяваме с едностранно поставени условия, винаги ще

...
Ако винаги се съгласяваме с едностранно поставени условия, винаги ще
Коментари Харесай

Правителството: Може и да спрем транзита на Газпром

" Ако постоянно се съгласяваме с едностранно сложени условия, постоянно ще сме слабата страна ", съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на конференция на партия " Продължаваме промяната " във връзка прекъсването на съветските газови доставки от " Газпром " в сряда по обяд, откакто " Булгаргаз " отхвърли да заплаща в долари, които да се превалутират в рубли.

" Няма да има заплащания по инструкции метод от " Газпром " посредством медиатор ", съобщи още той. Причина за това е и желана от съветския монополист смяна на настоящия контракт по отношение на арбитражните клаузи в него, стана ясно от думите му. Василев уточни още, че е допустимо изтичащият в края на 2022 година договор с " Газпром " въобще да не бъде възобновен и даде да се разбере, че се разчита на бъдещи общи доставки за европейските страни от различни страни, в това число от Северна Африка, които да не са на по-високи от сегашните цени.

В момента правни адвокатски фирми вършат разбор на контракта за пренос на съветски газ през българска територия, с цел да се реши дали да се подхващат ответни дейности от българска страна по прекъсване на преноса за прилежащи страни, сподели Василев. По думите му следва решение на Европейски Съюз дали да се наложат форсмажорни решения поради експанзията на Русия.

Да отвърнем задоволително мощно

" Когато една страна направи акт срещу всички правни правила и изнудва да плащаме в тяхна валута през медиатор, което не подсигурява нито газа, нито парите, няма различен вид с изключение на да преразгледаме и договорите за пренос. Даваме ги на най-хубави адвокатски фирми, с цел да преценим дали можем да отвърнем задоволително мощно, както те сториха с нас ", добави министър председателят Кирил Петков.

" Ако решим да предприемем прекъсване на преноса, ще уведомим всички страни навреме ", съобщи вицепремиерът. Часове по-рано министърът на енергетиката Александър Николов, който е квотата на " ИТН ", съобщи, че преносът няма да стопира и България ще остане предан сътрудник по този контракт.

" Мачът, в който някой се пробва да ни каже какво да вършим, да се пробва да ни насилва, да ни изнудва – завърши. България не е и няма да е подвластен придатък на никого ", съобщи Асен Василев.

Той изясни пред публицистите, че държавното управление е очаквало сходно развиване на нещата и още през февруари е почнала подготовка за такава обстановка.

Резервиран полутечен газ в Турция и Гърция

" Незнайно за какво дълги години диверсификацията се свързваше единствено със станалата прословута гръцка връзка. Да, по нея ще можем до доставяме 3 милиарда, само че от Гърция и Турция сега можем да доставяме 20 милиарда куб. м - 2 милиарда през Кулата-Сидирокастро и 18 милиарда от Турция. Да се твърди, че нямаме трасето отвън тези на съветския газ е смешно. Да се разчита на построяването на гръцката връзка за диверсификация е опрощение да не я на вършим и това опрощение се употребява 15 години ", разяснява той.

По думите му още през февруари " Булгаргаз " е резервирал потенциали по съществуващите връзки, както и такива на терминалите за полутечен газ в Турция и на гръцкия Ревитуса, с цел да може при прекъсване на газа за 24 часа да се реагира и да има доставки без проблем.

Цената обаче е 20% по-висока

Това се случва и няма нито един консуматор, която да е останал без газ, макар спрените доставки от " Газпром ", уточни Василев, само че призна, че това става на цени с към 20 % по-високи от актуалните.

" Въпросът е за какво това не бе направено по-рано от едни предходни държавни управления, които сякаш ни диверсифицираха на 100 %. В момента, макар спрения съветски газ, няма понижено ползване към българските консуматори. Имаме танкер за полутечен газ, който се разтоварва в Ревитуса и няма проблем с доставките даже и без газовата връзка с Гърция ", съобщи вицепремиерът.

Той добави, че сега се работи по общоевропейско решение цената на тези различни доставки да се понижи до цената на съветския газ, " тъй като е ясно, че в случай че преговаряме за 20 милиарда куб. м цената ще е по-ниска ". По думите му са водени договаряния с Италия и Гърция за обезпечаване на трасета и количества, а в четвъртък следва среща в среща в Брюксел за ускорение на общите доставки.

Без оставки

И Василев, и министър председателят Кирил Петков обявиха, че държавното управление няма да подаде оставка поради спрения газ, както упорстват от ГЕРБ.

Двамата обясниха, че месечният календар на заплащанията към " Газпром " е причина България, Полша и Литва да са първите страни с прекъснати доставки. Режимът на заплащания за нас стартира предходната седмица, за останалите страни ще пристигна редът идната седмица, сподели Василев.

" Много е значимо да се знае, че българският интерес е да можем да доставяме отвред и подобен проект е създаден още в края на февруари. Не е задействан, тъй като съветският газ е по-евтин, само че прекъсването на доставките трансформира нещата ", сподели вицепремиерът.

Той изясни, че държавното управление с изключение на проекта за газовите доставки има такива и за дейности при евентуално нуклеарно замърсяване, както и затваряне на корабоплаването през Босфора, поради войната на Русия в Украйна. " И ги имаме поради, колкото и да са неприятни събитията, само че когато се случат, би трябвало да имаме подготвен отговор ", съобщи Василев.

Кирил Петков уточни още, че цените на газа ще се успокоят сигурно, когато влезе в употреба газовата връзка с Гърция през есента и по нея стартират да влизат всички контрактувани 1 милиарда куб. м азерски газ, който е четири пъти и половина по-евтин от съветския.

Василев напомни отхвърли на отстранения шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов от количества азерски газ, които по думите му са 60 % до края на юни 2022 година, поради незавършената газова връзка. По думите му вредите от това са сред 500 хиляди и 1 млн. лева на ден, а предадените от Министерство на вътрешните работи материали против Павлов отлежават в прокуратурата, без та да подхваща нищо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР