Ако ви се струва, че 2020 г. се проточи прекалено

...
Ако ви се струва, че 2020 г. се проточи прекалено
Коментари Харесай

Земята ускорява скоростта си на въртене, 2021 г. ще бъде най-кратката година

Ако ви се коства, че 2020 година се проточи прекомерно дълго, несъмнено ще се изненадате да научите, че в действителност нашата планета се е въртяла извънредно бързо. През предходната година 19 юли е бил денят, в който Земята е направила най-краткото завъртане към оста си откогато се водят такива наблюдения. Планетата е завършила завъртането с 1,46 милисекунди по-бързо от нормалните 86 400 секунди. Това демонстрират данните на английската Национална физична лаборатория, институция, учредена през 1900 година, която има за цел  да открива измервателни стандарти, съобщи английското издание „ Телеграф “.

Всъщност през 2020 година върхът за най-краткия измерен до тогава ден – регистриран през 2005 година – е бил усъвършенстван 28 пъти. Очакванията са 2021 година да бъде най-кратката година, откогато се водят измервания.

Подобни измервания се вършат със основаните през 60-те години на предишния век атомни часовници, които употребяват релативност по отношение на неподвижни звезди.

Обратното на актуалната наклонност – в предходните десетилетия скоростта на планетата се забавяше. Затова от 70-те години до през днешния ден е трябвало да се прибавят 27 секунди към атомното време, с цел да се синхронизират часовниците със забавящата се планета. Последната такава секунда бе добавена на Нова година 2016 година, когато часовниците  по света стопираха за секунда, с цел да може въртенето на Земята да ги „ настигне “.

Ефектът от високосните секунди може да е по-голям, в сравнение с си мислим. През 2012 година, когато трябваше да се прибави една високосна секунда, онлайн системите на Mozilla, Reddit, Foursquare, Yelp, Linkedin, StumbleUpon блокираха и породиха проблеми с стратегии, написани на Java.  

Сега обаче имаме противоположната наклонност и планетата форсира въртенето си и скоро може да се наложи една секунда да бъде „ изтрита “. „ Много е допустимо отрицателна високосна секунда да би трябвало да бъде извадена от измерването на времето, само че към този момент е рано това да се прави. В момента тече интернационална полемика в научните среди за бъдещето на високосните секунди “, разяснява Питър Уибърли, старши теоретичен помощник от Националната физична лаборатория. Някои страни да вземем за пример желаят да преминат напълно на атомно време и да преустановят прибавянето или изваждането на високосни секунди. Очаква се световно решение да се вземе на Международната конференция по радиокомуникации през 2023 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР