Ако трябва да класираме българските ястия, то със сигурност бобът

...
Ако трябва да класираме българските ястия, то със сигурност бобът
Коментари Харесай

Кулинарни хитринки при готвенето на боб

Ако би трябвало да класираме българските ястия, то сигурно бобът ще бъде на едно от челните места. Почти няма дом, в който фасул да не участва на трапезата и то под най-различни форми. Без значение кой сезон е, бобът си е манджа, която постоянно е настояща и обичана.

Традиционно, той може да се сготви под формата на фасул супа, пържен фасул, бобена салата. Изобщо по всевъзможен метод с всевъзможни други артикули, той става в действителност доста апетитен. Например през зимния сезон може да се подготви фасул с кисело зеле.

При приготвянето на боба има единствено една мъничка детайлност – образува газове и съществено надува коремите ни. Но можем да се избавим и от това – належащо е единствено да го изкисваме 12 часа в студена вода. Ще забележите по какъв начин ще набъбне.

След това изхвърлете, в случай че е останала някаква вода, измийте го и към този момент е подготвен за готвене. Друг вид е да го сложите да заври и да изхвърлите водата, по-късно допълвате със студена, слагате зеленчуците и си продължавате с готвенето.

 Печен фасул с наденица

По този метод ще се свари доста елементарно. Друг трик за лесното му сваряване е да добавяте един недопечен и обелен картоф първоначално, дружно с останалите зеленчуци. Картофът би трябвало да бъде цялостен. Ако желаете да извършите по-мек усета на боба, откакто е изцяло подготвен и запържен, прибавете ½ ч.ч прясно мляко.

На боба най-вече отиват джоджен и целината като подправки. Зеленчуците са известни – лук, моркови, пипер, домати. След като е подготвен и е ред да бъде изяден, допълнете усета му с люта чушка.

Ако решите, може да си приготвите фасул на фурна освен това дружно с месо.

Трябва първо да сварите боба без никакви зеленчуци. След това запържвате изброените нагоре зеленчуци, добавяте боба, месото (най-добре свински ребра), подправки. След като се позапържат сложете ястието в глинен съд да се изпече във фурна за 30 минути.

 Бобени кюфтета

Могат да се подготвят и по-нетрадиционни ястия от фасул, да вземем за пример кюфтета:

Бобени кюфтета

Необходими артикули: 300 г белен фасул, 3 с.л галета, 1 с.л кисело мляко, 1 ч.л сода, връзка магданоз, 5 скилидки чесън, 1 белтък, сол, лук, изсъхнал джоджен, морков, чушка

За панировката ви трябват: 3 яйца, олио, галета

Начин на подготвяне: Сварявате боба и го оставяте по-късно хубаво да се отцеди. През това време нарязвате доста на ситно магданоза, моркова, пипера, лука и чесъна и ги добавяте към боба, слагате и останалите артикули. Омесвате добре и оставяте на хладно сместа за най-малко половин час. После сгорещявате лой в тиган, вършиме топчета от сместа, овалвате ги в галета и яйце, след което пържите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР