Ако сте работили в чужбина през последните 4-5 години, може

...
Ако сте работили в чужбина през последните 4-5 години, може
Коментари Харесай

Как да си върнем надвнесен данък за работа в чужбина?

Ако сте работили в чужбина през последните 4-5 години, може да извършите действия за връщане на платени налози там, даже и да сте се върнали вече в родината.

Много страни в Европа, а и отвън Европа имат необлагаем най-малко за приходите от труд. Затова, в случай че доходите ви са били под този най-малко, може да кандидатствате за възстановяване на целия налог, удържан авансово от заплатата. За приходи над необлагаемия най-малко може да си върнете единствено надвнесената част от данъка. Освен това от някои страни може да си търсите и неизплатени детски надбавки, стига по време на престоя в чужбина детето ви да е било с вас.

Около 45% от българите, работещи в чужбина, не търсят възстановяване на надплатени налози, което значи загуби за около 3.2 милиона евро през 2019 година, са пресметнали от RT TAX - компания, профилирана в посредничеството сред наши сънародници и данъчните служби в повечето държави от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Оказва се, че малко българи познават това свое право или просто не желаят да се занимават сами с цялата бюрократична процедура. 

Възстановяването на налозите е изцяло законно и не може да попречи за търсене на работа още веднъж в чужбина или за кандидатстване за пенсия там, акцентират експертите. 

Всеки български жител може самичък или посредством профилирана компания да се свърже с данъчните управляващи в страната, в която е работил, да даде нужните документи и да получи парите си за приходи, изплатени през последните 4 до 5 години. Процедурата по възобновяване на сумите по банкова сметка трае от 2 до 6 месеца.

Използването на услугите на специализирана компания е изключително скъпо в случаите, когато човек не разполага с всички нужни документи. Посредникът се нагърбва със задачата да набави нужните информации и удостоверения от работодателя в чужбина. Това, несъмнено, коства избрана цена, като таксата варира от 20 до 30 евро. Освен това медиаторите взимат от 14% до 20% от цената на възобновения налог.

Ако сте работили в Германия през последните 4 години, имате право да кандидатствате за връщане цялостния размер на предплатено удържания налог, в случай че годишният ви приход не е надвишавал необлагаемия най-малко. През последните 4 година за несемейно лице той се движи от 8800 евро до 9000 евро, а за фамилно лице - 17 640 евро годишно. Когато доходът надвишава необлагаемия най-малко, се възстановява само надвнесената част от налога. Важният формуляр в тази ситуация е Lohnsteuerbescheinigung, а също и последен фиш от заплата при всеки шеф. Средната сума, която българи си връщат от налог в Германия, е 748 евро, демонстрират данните на посредническите организации. Освен това Германия изплаща след това и детски надбавки - 194 евро месечно за едно и две деца. 

Подобни са изискванията и за връщане на налози от Австрия, като за там важи формулярът Jahreslohnzettel. Средната сума за възобновяване е по-висока - 804 евро, защото и необлагаемият най-малко за приходите е по-висок - 11 000 евро годишно. А детските надбавки, които може да се изплатят, са 92 евро месечно за едно дете или 170 евро за две.

Работилите във Англия, където също има необлагаем най-малко, може да си търсят надвнесен данък за последните 5 години. Средната сума за възобновяване е към 1108 английски лири. Важните документи, които би трябвало да се показват, са копие на документ на Национален застрахователен номер (NIN), оригинали на P45 или P60 от всички работодатели, само че може и последни фишове за заплата. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР