Ако сладкишите са вашата слабост и похапването им ви пречи

...
Ако сладкишите са вашата слабост и похапването им ви пречи
Коментари Харесай

Изпробвайте този трик, за да овладеете желанието си за сладко

Ако сладкишите са вашата уязвимост и похапването им ви пречи да влезете във форма за лятото, има един елементарен трик, с който може да овладеете апетита си за сладко.

Методът е открит от учени към Колумбийския университет в Ню Йорк. Те настояват, че може да манипулирате мозъка си, тъй че да изпитвате насладата от консумация на нещо сладко, само че в това време да не прекалявате със захарта.

До резултата се стигнало след опити с мишки, като опитите са открили, че центърът в мозъка ни, който дава отговор за вкусовите усещания – амигдала, може да бъде измамен.

Амигдалата обработва информацията от другите усети – сладко, солено, горчиво и кисело. А когато хапнем шоколад или различен сладкиш, този център на мозъка ни кара да изпитваме наслаждение и да прекаляването с лакомствата.

Изследванията обаче са посочили, че има ясно разделяне сред дяловете на мозъчната кора и всеки един усет се възприема от друга област в амигдалата. Нервните кафези от езика изпращат сигнали до съответен мозъчен дял.

 Изпробвайте този трик, с цел да овладеете желанието си за сладко

Открито е също, че региона, отговаряща за възприемането на сладко, и региона, отговаряща за възприемането на горчиво, са доста близо една до друга и могат да бъдат манипулирани.

Реакцията обаче, когато хапнем нещо сладко, е радикално друга от реакцията, когато хапнем нещо горчиво. Докато сладкишите предизвикат алчност, горчивото ни кара да спрем.

Така че, в случай че сте решили да си хапнете четвърт от обичания си шоколад и не желаете да прекалявате, откакто изядете количеството сладко, хапнете и нещо горчиво. По този метод мозъкът ви ще изпрати сигнали да оставите храната встрани.

Учените се надяват, че в бъдеще методът им ще бъде създаден, с цел да се приложи при хора, борещи се със затлъстяването.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР