Ако си зелен анолис на остров във Флорида и домът

...
Ако си зелен анолис на остров във Флорида и домът
Коментари Харесай

Супер еволюция – гущери еволюират за 15 години

Ако си зелен анолис на остров във Флорида и домът ти е атакуван от кафяв анолис, който заплашва теб и питателните ти ресурси, какво ще направиш? Ще се адаптираш – и то със зашеметяваща скорост.

Това се случва съгласно учени, които са документирали по какъв начин популациите на зелен анолис на острови във Флорида минават през огромни промени в границите на 15 години или 20 генерации.

При първичния конфликт с инвазивния кафяв гущер, зелените бързо почнали да се катерят все по-високо по дърветата. След няколко генерации и краката им еволюирали – възглавничките на пръстите им станали по-големи и по-лепкави. Тези промени разрешили на гущерите да се захващат по-добре за по-гладките и високи клони.

„ Ако височината на индивида еволюираше със същото движение като пръстите на тези гущери, щяхме да сме високи по 193см и нагоре единствено след 20 генерации. “ – изяснява Йоел Стюарт, началник на екипа.

Специалистите считат, че бързата еволюция се дължи на съревнованието за храна и дом, което от време на време много загрубява. Гущерите са следени по какъв начин атакуват и изяждат яйцата на другия тип, което също е подтикнало еволюцията на единия тип.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР