Ако си по-добър от Роджър Федерер и Рафаел Надал, това

...
Ако си по-добър от Роджър Федерер и Рафаел Надал, това
Коментари Харесай

Най-добрият

Ако си по-добър от Роджър Федерер и Рафаел Надал, това прави ли те най-хубавият тенисист? Не най-великият и не за всички времена. За да има действителен спор по тази тематика, дано изчакаме тримата съществени претенденти за понятието GOAT¹ да завършат кариерите си. Все в миналото и това ще се случи. Затова дано оставим предишното и бъдещето на назад във времето и да се фокусираме върху сегашното. Нека просто поразмишляваме за не чак толкоз гръмкото " най-хубавия ". За най-хубавия сега. За най-хубавия всред така наречен Голямо трио - Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. Защото те са най-хубавите, най-малко за последните 20 години. И в случай че един от тримата е по-добър от другите двама, то това би трябвало да значи, че е най-хубавият, нали?
Със сигурност знаем кой е най-младият всред тримата тенис великани. Новак Джокович. Знаем и кой е минимум обичаният от почитателите. Новак Джокович. Но не знаем кой е най-хубавият. Или най-малко си мислим, че не знаем.

Новак Джокович е рожденик през днешния ден и това ни дава съвършен мотив да оценим невероятните му достижения на корта. Да оценим изключителната му кариера, която постави кръст върху един двуполюсен модел в тениса. Модел, който властваше няколко години и изглеждаше неразбиваем... до момента в който едно момче от Белград не го направи на пух и прахуляк. Едно момче от Белград, знаещо по какъв начин да побеждава (Федерер и Надал). И по какъв начин да чества след огромен успех! (ВИЖТЕ ТУК). Не знаем дали Ноле влиза през днешния ден в Христовата възраст с ария на българска певица, само че знаем, че той може би е по-добър и от Федерер, и от Надал. Не, без може би.  Джокович: Вярвам, че мога да печеля най-вече трофеи от " Големия шлем ", само че... Джокович е бил по едно и също време първенец на всичките четири шампионата от " Големия шлем " (2015-2016) - нещо, което не е било по силите нито на Федерер, нито на Надал, макар че и швейцарецът, и испанецът са били покрай това достижение, изключително Маестрото от Базел.

Джокович има позитивен баланс в директните си дуели и с Федерер, и с Надал. Срещу Федерер е 27:23 победи/загуби, а против Надал - 29:26. Срещу Федерер преимуществото му в шампионатите от " Големия шлем " (ГШ) в последното десетилетие е смазващо. За последно швейцарецът е побеждавал сърбина на шампионат от ГШ през 2012 година. Срещу Надал Джокович също в по-ранните си години в тура търпи чести провали - сред 2006 и 2010. През миналото десетилетие обаче балканецът обръща нещата в своя изгода. Рафа няма победа над Ноле на шампионат от ГШ от 2014 година насам, когато ибериецът съкрушава Джокович на обичания на Краля на клея " Ролан Гарос ". Всъщност в случай че Джокович не доближаваше толкоз постоянно до финала/късната фаза на Откритото състезание на Франция, салдото му против Надал щеше да е още по-добър.

Джокович съществено заплашва върха на Федерер за най-вече седмици на върха на международната класация. Швейцарецът е с 310 седмици, а на втора позиция е Пийт Сампрас с 286, само че би трябвало да стане някакво знамение, с цел да не бъде задминат Сладкия Пийт от Джокович, който сега е трети с 282. Сърбинът има всички шансове да изпревари Роджър, който надали в миналото още веднъж ще стъпи на първото място. И в действителност разликата до Федерер вероятно към този момент щеше да е още по-малка, в случай че сезонът не бе пресечен поради пандемията от ковид и ранглистата не беше " замразена ". В същото време Новак е много пред Рафа по този индикатор, макар че испанецът също е прекарал немалка част от живота си като №1 в света, а точно - 209 седмици, отреждащи му шеста позиция в тази ранглиста.  Йелена Джокович с покъртителен роман за тежък миг в кариерата на Ноле (видео) Но да оставим сухата статистика и да поразмишляваме върху числата 20, 19 и 17. И да погледнем под повърхността на тези цифри. Надал има 19 трофеи от " Големия шлем " на първо място тъй като всяка година (с редки изключения) печели " Ролан Гарос ". Това по никакъв метод не омаловажава достижението му, само че просто ни дава отговор на въпроса за какво е толкоз покрай рекордните 20 на Федерер и за какво е с 2 мейджър трофея повече от Джокович. Надал е най-хубавият състезател на клей в историята, само че отвън аленото си царство надалеч не е такова страшилище (въпреки несъмнено страхотните си достижения и на другите настилки). Надал има " единствено " 7 трофеи от ГШ отвън парижката си цитадела, до момента в който Джокович е с 16 мейджър трофея, които не са завоювани на френска земя, а Федерер е с 19 такива. Джокович и Федерер от своя страна са фантастични на всички настилки. И двамата евентуално щяха да имат най-малко по 3 или 4 трофеи на " Ролан Гарос " в кариерите си, в случай че не им се постановяваше да излизат на " Филип Шатрие " против този звяр на алено, носещ името Рафаел Надал. Между другото, Роджър в никакъв случай не е побеждавал Рафа на " Ролан Гарос ", а Ноле съумява да го стори, въпреки и единствено един път - през 2015 (когато срещу всякаква логичност не победи в Париж). Освен това като цяло успехите на Джокович против Надал на клей са надалеч повече (7), в сравнение с тези на Федерер против испанеца на червени кортове (2).

Джокович (все още) отстъпва по брой трофеи от " Големия шлем " и на рекордьора Федерер. Но тук има един любопитен подробност, който съгласно мен не би трябвало да се подценява. В интервала от януари 2017 до януари 2018, когато Федерер изживява своя късен подем и печели последните си три мейджър трофеи (Australian Open 2017-2018 и " Уимбълдън " 2017), на швейцареца не му се постанова да мери сили с белградчанина. Възкресението на Федерер по любопитен метод съответствува с най-кризисния интервал в кариерата на Новак, който на Откритото състезание на Австралия през 2017 сеназционно губи от Денис Истомин във втория кръг, а на " Уимбълдън " същата година към този момент е притесняван от проблемите в лакътя, които ще го изтезават месеци наред, като се отхвърля в 1/4-финалния си дуел с Томаш Бердих. На Australian Open 2018 пък по-скоро виждаме сянката на Джокович, в сравнение с същинския Джокович, а загубата в три сета на сърбина на 1/8-финалите от корееца Хьон Чон евентуално е била посрещната от Федерер с въздишка на облекчение. Разбира се, травмите са част от играта, пък и не можем да твърдим с решителност, че Федерер безусловно е щял да загуби от Джокович тези евентуални мачове, само че е реалност, че проблемите на Ноле се оказаха добре пристигнали за Роджър и той се възползва по най-хубавия метод от разкрилата се опция. Въпросът в последна сметка е можем ли да кажем, че Джокович в цялостния си искра е по-силен от Федерер в цялостния му искра? Вярвам, че отговорът е " да ". Просто когато Федерер и Джокович се изправят един против различен на ГШ шампионат, по-често (през последните 10 години доста по-често) спечелилият е по-младият от двамата.  Майк Тайсън разкри кой е обичаният му тенисист Да, Джокович няма " ефирната " и " блестяща " игра на Федерер, не наподобява като балерина на корта, само че е правилно също, че сърбинът на процедура няма едва място, в тенис бронята му липсват забележими пукнатини. Сервисът на Джокович може да не е такова могъщо оръжие, както при Роджър, само че пък и сърбинът не е толкоз подвластен от първия си сервис, колкото Федерер. Ретурите на Ноле му са по-добри, бекхендът му е надалеч по-стабилен и рисков за противника, а в напредването си по корта няма еднакъв. И стигне ли се до директен конфликт с швейцареца на огромната сцена, Джокович нормално или го надиграва безапелационно, или намира метод да го пречупи (както на последния край на " Уимбълдън " и в два следващи полуфинала на US Open - 2010, 2011). Поне такава е картината към този момент 10 години. И тук аргументът за напредналата възраст на Федерер просто не важи, защото швейцарецът продължава да е топтенисист, общият брой на купите му към този момент е над 100 и даже в последните години съумя да си " ремонтира " салдото победи/загуби против огромния си противник преди да изгрее звездата на Ноле - Надал. Но Джокович си остава все по този начин непреодолима бариера за Роджър и не стопира да жули шампионския ореол на Маестрото от Базел.

И да, бихме могли да кажем, че Джокович като цяло е по-добър и от Надал, въпреки че тук вероятно има повече дискусионни точки. Да, Джокович няма олимпийско злато като Рафа, да сърбинът е по-слаб от Матадора на клей (което важи за всеки един тенисист, хващал в миналото ракетата), да, Новак има 2 трофеи по-малко от " Големия шлем ", само че е изрично по-добър на хард, има по-добри достижения на трева (5 трофеи на " Уимбълдън " против 2 за Надал), бил е много повече седмици №1 в света и има преимущество в директните дуели (макар и леко и подлежащо на смяна, схваща се). Да, Надал може да се похвали с феноменалния си сезон през 2010, само че сезонът на Джокович през 2011 е заслужен отговор, а в интервала януари 2015 - юни 2016 превъзходството на Ноле доближава равнища и висоти, до които Рафа в никакъв случай не се е доближавал. И да - броят на купите ог " Големия шлем ", е извънредно значим, основополагащ аршин, само че не и единственото мерило за великолепие.  Джокович: През 2010 година желаех да се откажа Вярвам, че си коства да отчетем още един фактор, въпреки той по-скоро да има отношение към бъдещето, в сравнение с към сегашното. Чисто времевият прозорец на опциите на Джокович да печели трофеи от " Големия шлем " е по-голям от този на двамата му огромни противника. Значително по-голям от този на Федерер, който през август ще навърши 39. И малко по-голям от този на Надал, защото сърбинът е с на процедура една година по-млад от испанеца, който на 3 юни ще навърши 34. Освен това Джокович е действителен и водещ кандидат за купата на всеки един от шампионатите от ГШ, на които взе участие, до момента в който същото към този момент не може да се каже за Федерер. Що се отнася до Надал, той пък евентуално до края на кариерата си ще е любимец №1 за купата на French Open, а US Open е другият му най-успешен шампионат през годините, само че дали още веднъж в миналото ще бъде първенец на " Уимбълдън " ² или Australian Open? Не е невероятно, само че към този момент става все по-трудно да си го представим, изключително в случай че се стигне до директен дуел с Джокович в Лондон или Мелбърн.

Дали Джокович ще остане в историята като най-великият за всички времена - това е рано да се каже и ще се обясни в идващите години, само че при всички случаи сърбинът е тръгнал в тази посока и има значителен късмет да извърви този път до дъно. Разбира се, нещата се трансформират. Преди 20 години се питахме дали в миналото ще забележим някой като Пийт Сампрас (който със своите 14 трофеи от ГШ изглеждаше извънземен). Преди 10 години Федерер, на върха на славата си, изглеждаше безусловно неосъществим и непреклонен на трона си. Десет години по-късно, през днешния ден, нещата още веднъж наподобяват напълно разнообразни. Не знаем в какъв тип ще бъде светът на тениса след 10 години, не знаем какъв ще бъде даже след 12 месеца, само че през днешния ден знаем кой е на първото място в ранглистата на ATP. И знаем, че това не е инцидентно. Защото в този миг няма по-добър от него. Srecan rodjendan najboljem!³

¹ GOAT значи Greatest of all time - в прочие от англ. ез.: най-великият за всички времена ² Заради пандемията от COVID-19 тази година " Уимбълдън " няма да се организира ³ В прочие от сръбски ез.: Честит рожден ден на най-хубавия
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР