Ако щитовидната жлеза увеличи обема си, се получава компресия на

...
Ако щитовидната жлеза увеличи обема си, се получава компресия на
Коментари Харесай

Ендокринолози: Здравето на щитовидната жлеза е важно за целия организъм

„ Ако щитовидната жлеза усили размера си, се получава компресия на органите в предната част на шията. Когато обаче промени функционалността си и има нараснала или намалена продукция на хормони, това неизбежно оказва въздействие върху целия организъм – върху сърдечносъдовата, нервната и храносмилателната система “. Това сподели в подкаста на БНР „ В центъра на системата “ доктор Николина Радулова, ендокринолог в 17 ДКЦ – София.

По думите й значимо да се каже, че още в пренаталния интервал - в първи и втори триместър от бременността, плодът е напълно подвластен от положението на щитовидните хормони на майката. „ Точно тогава стартира да се образува щитовидната жлеза и в случай че количеството хормони, които създава майката са несъответстващи, може да се получи увреждане на плода, което след раждане да се прояви в друга степен на хипотиреоидизъм, като стартира от нервната система, костната система и е допустимо да се появи глухота при детето. Гинеколозите към този момент изпращат при нас пациентките си, даже и профилактично, тъй като е доста значимо хормоните да се изследват постоянно в първи и втори триместър “, добави тя.

Д-р Радулова акцентира, че у нас се прави йодна профилактика и скрининг за гушавост, като тя е спаднала до 4%.

„ Малък, само че доста значим орган е щитовидната жлеза. Тя оказва въздействие върху целия организъм. Проследяването на хормоните се прави от интердисциплинарни екипи в това число при асистираната репродукция. Това проучване е заложено в стратегиите за инвитро и ние наблюдаваме тези бременни. Проследяваме освен бъдещата майка, само че и сперматогенезата при мъжа, тъй като хубавичко щитовидна жлеза има отношение към мъжкия фактор. Много постоянно наблюдаваме и двамата родители при асистираната репродукция, а при установяването на бременността – единствено майката. Вече имаме достъп до доста способи за диагностика на щитовидната жлеза, изключително при наследствеността “, сподели ендокринологът в УМБАЛ „ Света Анна “ доктор Десимира Миронова.

Тя добави, че здравето на щитовидната жлеза е приоритет у нас. Има и стратегии за следене на заболяванията по линия на самия пациент. „ Много постоянно в тези стратегии попадат след посещаване при кардиолог поради аритмия “, сподели доктор Радулова.

„ Много постоянно при нас идват и дълго лекувани пациенти с меланхолия и затлъстяване, които са с нарушена функционалност на щитовидната жлеза. Има доста съвременни средства за проучвания, които подкрепят диагностиката “, добави доктор Миронова.

По думите й не толкоз се покачват случаите на заболявания на щитовидната жлеза, колкото се усъвършенства диагностиката. Освен това хората са по-загрижени за здравето си и си вършат постоянно проучвания.

По отношение на Хашимото доктор Радулова съобщи, че това не е толкоз страшна болест, колкото си мислят пациентите. „ Това е автоимунен тиреоидит. Обикновено е генетично и се среща по-често при дамите, в сравнение с при мъжете, по-често след 30-40 годишна възраст, въпреки че я има и в детската възраст. Не всички пациенти обаче имат признаците на Хашимото и от време на време може да има единствено дискретни недоволства като косопад, чупене на ноктите и промени в настроението. Лечението е посредством заменяне на изчезналия хормон и с следене, с цел да се дефинира дозата на медикамента. Най-важното за пациентите е да помнят, че заместващото лекуване при хипотиреоидизъм е за цялостен живот, то не би трябвало да се прекъсва “, сподели тя.

„ Хашимото е една съвременна болест. Много е значимо да създадем консултация с кардиолог, когато имаме хормонален дисбаланс, а когато нямаме и е обикновено, тогава можем да одобряваме през избран интервал селен или витамин Д. В момента текат нови клинични изследвания в света с имуномодулатори, имуноглобулини, като те демонстрират положителни първични резултати, само че към момента нямаме крайните резултати за бъдещи лечения при заболяванията на щитовидната жлеза “, добави доктор Миронова.

Ендокринолозите бяха безапелационни, че не би трябвало да се вършат проучвания на антителата, когато болестта към този момент е потвърдено, само че е добре да се вършат хормонални проучвания един път годишно, най-често напролет и есента. Лечението обаче е за цялостен живот и пациентите не би трябвало да го приключват своеволно. 

Целия диалог може да чуете 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР