Ако се загледате по автомобилите по родните пътища често можете

...
Ако се загледате по автомобилите по родните пътища често можете
Коментари Харесай

Как жегата вреди на колата

Ако се загледате по колите по родните пътища постоянно можете да видите коли мръснокафяви следи по боята, освен това по хоризонталните панели (преден похлупак и таван). В доста случаи това въобще не е наслойка, а багра, която е избледняла от мощното слънце. Що се отнася до по-старите коли, които всеобщо се карат у нас, продължителното излагане на директна слънчева светлина има гибелен резултат върху защитния пласт на лака и на самата багра.

Ето за какво, след десетина години на такава " гореща " обработка, боята просто изгаря и губи цвета си. Акрилните покрития, т.е. неметалните бои, страдат най-вече от избледняване. Между другото, с изключение на непрекъснатото излагане на слънчева светлина, измиването на колата при рискови горещини също е нездравословно, изключително със студена вода. Рязък противоположен душ има гибелен резултат върху положението на защитния лак. На него се появяват микропукнатини, които с времето нарастват, а през зимата в тях попада реагент, който може да предизвика появяването на наслойка. И тези проблематични точки не са толкоз лесни за оправяне. В напреднали случаи ще би трябвало да пребоядисате цялата кола.

Също по този начин, в резултат на топлината, се случва, че боята просто набъбва. Това най-често се се следи на предните капаци на остарели мощни коли. В този случай ламарината и боята върху нея са изложени на така наречен двоен топлинен удар. Мощният мотор генерира изобилна топлота изпод, а слънцето безмилостно пече боята от горната страна. Така с течение на времето покритието не устоя.

Много известни европейски тунинг студия са се сблъсквали с подобен проблем. Решението е открито релативно бързо. Обичайния челен похлупак се заменя с карбонов, който изобщо не се боядисва. Това не значи, че това е на ниска цена метод за решение на казуса, само че в случай че няма багра, тогава няма какво да се подуе. А въглеродът е издражлив и наподобява красиво.

Слънцето поврежда и интериора на автомобила. Силната топлота може да деформира пластмасовите панели, изключително в случай че колата е остаряла. В резултат на това в салона стартират да се чуват скърцащи звуци, пластмасите се деформират, като може да бъде доста мъчно да се отървете от такава какафония. За да предотвратите тези неприятни повреди, е добре в жегите да употребявате така наречен сенник.

И най-после не би трябвало да забравяме, че в производството на пластмаси се употребяват нездравословни субстанции като бензен и формалдехид. При нагряване те се отделят от материала, затова е неотложно да се проветри интериорът, откакто колата стои дълго време в жегата. В противоположен случай може да получите главоболие. Слънцето поврежда и тапицерията. Тъканите избледняват, а в това време изкуствената кожа реагира най-зле на топлината, която освен избледнява, само че и се напуква.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР