Ако се стремим да живеем по начин, който щади околната

...
Ако се стремим да живеем по начин, който щади околната
Коментари Харесай

Безопасна ли е многократната употреба на пластмасови бутилки

Ако се стремим да живеем по метод, който щади околната среда, евентуално сме склонни да използваме и една и съща пластмасова бутилка за вода неведнъж. Но дали по този метод не излагаме на риск личното си здраве и има ли по какъв начин да съвместим неговата запазване с това на природата?
 Снимка 453351

Повечето бутилки са направени от PET (полиетилен терефталат) или HDPE (полиетилен с висока плътност), само че постоянно се употребяват нерециклируеми пластмаси, които се означават с номер 7 на бутилките. Те постоянно съдържат съединения, които може да навредят на здравето ни, като известния бисфенол А (BPA), за който е потвърдено, че въздейства отрицателно върху ендокринната ни система (хормоните).

Върху бутилката PET се отбелязва с цифрата 1, а HDPE - с цифрата 2. Пластмасовите бутилки, направени от PET, не съдържат ВРА, само че съдържат антимон и алдехиди.

Установено е, че при нагряване на бутилката под директна слънчева светлина или в нагорещената кола, тази пластмаса може да изпусне дребни количества антимон. Препоръчително е сходни бутилки да се употребяват единствено еднократно, също както и да не ги нагряваме или оставяме в колата, в случай че решим да им дадем още малко живот.
 Снимка 453349

За разлика от РЕТ, полимерът HDPE не се повлиява от нагряване и слънчева светлина. Той съдържа веществото нонифенол, което оказва въздействие върху ендокринната система. Но към този момент не е потвърдено, че това вещество се отделя от пластмасата. Въпреки това и тези бутилки са планувани от производителите им за еднократна приложимост.
 Колко пластмаса изяждаме несъзнателно
Колко пластмаса изяжда годишно един американец

Много или малко са 70 000 частици

Освен тези евентуално рискови субстанции, в последно време се открива, че във водата от пластмасови бутилки се откриват частици микропластмаса, за чиито резултати върху тялото ни към момента не се знае нищо, само че упованията не са положителни.

Засега, по-разумна наподобява използването на бутилки за многократна приложимост, направени от керамика, стъкло или неръждаема стомана. А пластмасовите следва да изплакнем добре и да ги предадем за преработване.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР