Ако съм получил нещо чрез дарение от родителите си по

...
Ако съм получил нещо чрез дарение от родителите си по
Коментари Харесай

Даренията, получени от съпруг, са негово лично имущество

Ако съм получил нещо посредством подаяние от родителите си по време на брака, то част ли е от общото имущество? Ще бъде ли част от делбата при бракоразвод?

И.Ш, София

-----------------

 

Имуществените връзки сред съпрузите в България типичен се дефинират с наредбите на така наречен съпружеска имуществена общественост (СИО), или както законът го назовава - законов режим на общественост. Това е преимущественият способ и след приемането на новия Семеен кодекс (СК) през 2009 година Независимо от това, че в него бяха планувани още два режима на имуществени връзки - посредством сватбен контракт и на откъснатост, потреблението им е извънредно рядко. Най-често продължава да се употребява режимът на СИО.

При него вещните права, добити по време на брака вследствие на взаимен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, без значение от това на чие име са добити. Съвместният принос може да се изрази във вложение на средства, на труд, в грижи за децата и в работа в семейството. Този принос се допуска до доказване на противното. Искът за липса на взаимен принос може да се предяви или от съпруг по време на брака, или след неговото преустановяване, или от наследник на брачен партньор.

Чл. 22 от Семеен кодекс обаче планува едни доста значими изключения, свързани със СИО. В него категорично е посочено, че вещните права, добити преди брака, както и добитите по време на брака по завещание и по подаяние, принадлежат на брачна половинка, който ги е придобил. Лични са и вещните права, добити от единия брачен партньор, когато заемодател е насочил осъществяване за персонален дълг на другия брачен партньор по реда на глава четиридесет и четвърта от Гражданския процесуален кодекс върху вещни права, които са съпружеска имуществена общественост.

Лични са също движимите движимости, добити от единия брачен партньор по време на брака, които му служат за нормално персонално прилагане, за практикуване на специалност или на поминък. Лични са и вещните права, добити от брачен партньор - едноличен търговец, по време на брака за практикуване на комерсиалната му активност и включени в неговото дружество. 

Както излиза наяве от тези правила, всеки един от съпрузите има и персонално имущество. Това значи, че то не е част от съпружеската имуществена общественост и при възможен бракоразвод си остава за съответния брачен партньор и не е обект на подялба. Нещо повече. Става дума за персонално имущество, което е добито по време на брака - т.е. би трябвало да е част от СИО, само че по закон не е. 

Обичайно, когато се приказва за персонално имущество, се имат поради нещата, добити по завещание. Както излиза наяве от наредбата обаче, несъмнено се включват и даренията. Така да вземем за пример, в случай че родители дадат посредством подаяние парцел на дете, това ще му е персонално имущество, независимо че е станало по време на брак. Същото ще важи и за сума, с която примерно е талантлив брачен партньор от негова баба или различен роднина. Те отново са си единствено негови. 

Тук е значимо да се означи и нещо друго. Както стана вече ясно, в случай че единият брачен партньор получи някаква сума като подаяние, тя си е негова персонална. Съществува вариантът той да си купи примерно парцел с тези пари. Тогава и този парцел ще е негова персонална благосъстоятелност. Това се получава по разпоредбите на преобразуването на персоналното имущество, така наречен промяна на персонално имущество. Според член 23 от Семеен кодекс " персонални са вещните права, добити по време на брака напълно с персонално имущество ". Има и така наречен частична промяна - когато вещните права са добити частично с персонално имущество, персонално владеене на брачна половинка е съответна част от добитото, в случай че тази част е незначителна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР