Ако руската ваксина отговаря на изискванията на Европейската агенция по

...
Ако руската ваксина отговаря на изискванията на Европейската агенция по
Коментари Харесай

Кирилов: Можем да прилагаме руска ваксина, ако получи разрешение от ЕМА

Ако съветската ваксина дава отговор на условията на Европейската организация по медикаментите /ЕМА/, тя ще получи утвърждение за приложимост.

Това стана ясно от коментара на шефа на българската организация по медикаментите /ИАЛ/ Богдан Кирилов, който посрещна новата партида от ваксини на " Пфайзер ".

Производителят на " Спутник " към този момент стартира първичните диалози с Европейска комисия.

Попитан дали може сами да се договорим и да вземем ваксини от Русия или Китай, в случай че се забавят и другите доставки от контрактуваните ваксини, Кирилов отново уточни, че важи изискването да е получено позволение от ЕМА.

" Всяка ваксина, без значение от произхода и страната, в която се създава, би трябвало да премине през процедурата, през която би трябвало да преминат и останалите. Имаме информация, че са стартирали първичните договаряния сред производителя на съветската ваксина и Европейската организация по медикаментите. Ако дава отговор на условията, сигурно ще получи позволение за приложимост и надлежно, всички европейски страни да я ползват ", разяснява Кирилов.

В същото време друга страна-членка на Европейски Съюз, Унгария, към този момент подписа контракт предишния петък с производителя на съветската антикоронавирусна ваксина " Спутник " за доставка на четири стадия.

По този мотив представител на Европейската комисия същия ден разяснява, че страните от Европейски Съюз могат да водят независими договаряния за доставки на ваксини, които не са включени в европейската имунизационна тактика. Представителят на Европейска комисия, представен от Българска телеграфна агенция, означи, че Будапеща се възползва от опцията едностранно да утвърди тази ваксина по неотложност, само че по този начин препаратът ще може да се употребява единствено в Унгария и няма да бъде позволено разпространяването му в Европейски Съюз, до момента в който не бъде издадено разрешение от Европейската лекарствена организация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР